Subject: ŽUTICA

Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.   

Author Poruka
trava
Posts:444


31-10-2010 1:02 Alert 
Ima li tko slike Žutice,više mi ništa nije jasno,da li je to krupna maslina ili je to sitnija maslina,ili je riječ o više sorti sa istim imenom.Za početak zna li netko otkud ili zbog čega ime Žutica?Ima li tko zapažanja o otpornosti Žutice na Hladnoću?
Lazo
Posts:15


17-11-2010 12:12 Alert 
Pozdrav, Trava.
Prvo oprosti sto nijesam jos uvijek stavio slike od onih ogromnih maslinovih stabala iz okoline Bara. Tek sam prije neki dan dosao sa broda. Ako budes imao vremena u subotu uvece ( 20-11-2010) u 21.00 na RTCG i na satelitu ide "Agro saznanje" i dio emisije je iz mog maslinjaka, a to su skoro sve ZUTICA masline.
Ako te interesuje ovaj podatak, ovih dana, tacnije prekjuce cijedjene masline iz mojih su davale 22 kila ulja na 100 kila maslina. 22 kila ili oko 24.5 litara.
Pozdrav, Lazo.
trava
Posts:444


18-11-2010 11:53 Alert 
Lazo dobrodošao! Čestitke za urod.Za slike ti je oprošteno,sva srića da mi maslinari moramo biti strpljivi .
said.s
Posts:290


20-11-2010 12:18 Alert 
Pozdrav Lazu,Travi i ostalim maslinarima!
Pa evo, pošto sam iz zavičaja žutice da kažem nešto o ovoj sorti iz sopstvenog iskustva.
Žutica je autohtona sorta ,uglavnom zastupljena oko Bara i Ulcinja.Pretežno je uljna sorta,mada se koristi i za sve oblike konzerviranja.Plodovi su sitni do srednji,uz intenzivnu agrotehniku mogo biti znatno krupniji.
Lišće je svjetlo sivo-zeleno svjetlije od oblice,a nešto tamnije od italijanskih sorti.
Stablo raste bujno sa rastresitom krošnjom i račvastim deblom.procenat ulja u optimalno zrelom plodu kreće se do 25%,što je čini jednom od najuljevitijih sorti i to je njena glavna prednost.Otporna je na hladnoću,sušu nešto manje otporna na paunovo oko i maslinovu mušicu.Može da se regeneriše tjerajući spontano izdanke.Rod donosi relativno kasno, poslije 7-8 godine.
Medjutim,njena glavna mana,kao i oblice je alternativna rodnost.Kada rodi ,rodi obilno ali to je uglavnom svake druge-treće godine.Ne znam,da li ovu osobinu treba pripisati žutici ili samim maslinarima,s obzirom da se u ovom području gaji ekstezivno,bez navodnjavanja zasađena uglavnom na lošim zemljištima,jer se ranije oranica ostavljala za žitarice.Poslednjih godina ovo se promjenilo i rezultati su već vidljivi.
Pozdrav !
Val
Posts:0


21-11-2010 12:02 Alert 
Said, koje boje je žutica kod optimalne zrjelosti? Kod nekih je trečina ili polovina obojenog ploda smatrano za optimalnu zrjelost. Kod lečina je cjeli plod crn a meso mora biti neobojano. Kod bjelice po boji ne možeš računat jer ju skoro ne mjenja, nego računaš po tvrdoči (ili mekosti) ploda. Optimalna zrijelost ne znači največu količinu ulja nego najbolji kvalitet EDM ulja uz vjerojatno manju količinu.

Lazo, čestitke za randman. Nije kasna berba pa mora, da je pravo ED. Žao mi je, nisam gledao emisiju a planirao sam. Oče li RTCG to ponovit?
Lazo
Posts:15


22-11-2010 10:55 Alert 
[quote]Napisao Val on 21-11-2010 12:

Žao mi je, nisam gledao emisiju a planirao sam. Oče li RTCG to ponovit?
[/quote]

:Repriza je isla u nedelju sledeci dan, ali cu probati da dobijem taj snimak iz RTCG pa da ga stavim na forum.
said.s
Posts:290


23-11-2010 10:55 Alert 
Pozdrav Val!
Što se tiče optimalne zrelosti,odnosno "timingu "kada daje najviše ulja,to je prema mom iskustvu, prelaz između crvene u crnu boju,što odgovara negdje u decembru mjesecu,zavisno od roda i stanja masline tj.prisustva maslinine mušice.Tada daje i preko 25% ulja.
Inače,ja sam neki dan dobio oko 20 % ulja,što je za ovakve vlažne uslove,kada je maslina puno teža nego obično-solidan rezultat.Plodovi su bili pretežno zeleni do crvenkasti.
Kod nas se uglavnom još uvijek berba odvija na tradicionalan način,što znači maslina se pušta da sama opadne,pa se onda vrši skupljanje,tako da je teško reći kada je najbolji kvalitet ulja za žuticu?
Ove godine ,skoro da nije zabilježeno prisustvo maslinove mušice,tako da su plodovi izuzetno zdravi.
Otpornost na hladnoću za žuticu je dokazana,nije bilo štete tj.sušenja ili opadanja lista,mada kod nas temperatura se rijetko spušta ispod -5 stepeni C.Ipak,što je bliža moru ,rod je veći ,a takodje i radman ulja.
Val
Posts:0


25-11-2010 8:56 Alert 
Said, a što analize ulja pokazuju? Jeli bolje ulje ranijih ili kasnih berbi? Ipak, vidim, da neki beru ranije pa je to vjerojatno zbog kvaliteta.
Ja sam brodom redovno dolazio u Bar pa nešto mallo znam kako se nekad tamo radilo. Čak sam, za vrjeme sankcija, pomogao barskom maslinarstvu. Švercovao sam "športe" iz Barija za Primorkinu uljaru!

Lazo, ako dobiješ snimku probaj ju staviti i na YouTube.
Marijachi
Posts:9


26-05-2011 4:38 Alert 
Žutica nije samo crnogorska maslina. Ima je u Južnoj Dalmaciji samo pod drugim nazivima.
U zadnjem broju časopisa Maslina je pisano o njemim karakteristikama i zaštioti kao autohtone sorte.




Bjelica


SISTEMATIKA MASLINE

red: OLEALES (LIGUSTRALES)

porodica: OLEACEAE

rod: OLEA

vrsta: Olea europaea var. communis, Pitoma maslina

sorta: Bjelica
PODRIJETLO

Bjelica je autohtona sorta južne Dalmacije. Podrijetlo ove sorte nije razjašnjeno, a ime je dobila po bjelkastoj boji naličja lista. Kada puše vjetar lišće se njiše i stvara privid bijele boje lista. Bjelica se smatra jednom od najstarijih maslina južne Dalmacije, a prvi put se spominje prilikom popisu stabala maslina 1842. godine u mjestu Slano gdje je zauzimala oko 1/3 od ukupnog broja stabala.

Ime Mesnica dobila je radi velike zastupljenosti mesa ploda u odnosu na košticu dok je ime Žutica dobila zbog blijedožute boje nedozrelog ploda.

SINONIMI

Česvinka (Janjina), Krvavica (Janjina), Paštrica (Orebić, Trpanj, Janjina, Kuna, Potomje, Trstenik, Metković, Ston), Mesnica (Brsečine), Vrtunščica, Vrtušnica (Vela Luka i Blato na Korčuli), Bijela maslina (Karlobag) i Žutica (Crnogorsko primorje, Mihanići, Koločep).

SLUŽBENI STATUS

Uvrštena na sortnu listu Republike Hrvatske, te je na popisu svjetskih sorta masline koji se vodi pri Međunarodnom vijeću za maslinovo ulje (COI) u Madridu. Prema stručnoj literaturi preporuča se za komercijalni uzgoj ali samo u južnim područjima. Kao ishodni materijal čuva se u dva kolekcijska nasada (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Split i Stanica za južne kulture Dubrovnik). Od 2007. godine čuva se i u svjetskoj kolekciji masline pri Institute National «Marrakech», Maroko. Danas u Hrvatskoj ima 15 matičnih stabala ove sorte u tri registrirana rasadnika.

RASPROSTRANJENJE

Najviše je raširena u području Dubrovačkog primorja, Konavala, poluotoku Pelješca, Elafitskih otoka, Koločepa i Korčule. Pored uzgoja u Hrvatskoj ovo je vodeća sorta masline u Crnoj Gori. Prema Zec, (1951) ova sorta se uzgaja i u podvelebitskom primorju. Sorta je osjetljiva na niske temperature radi čega je uzgoj ograničen na južnu Dalmaciju. Prema Bakariću, (2002) ova sorta zauzima oko 18% fonda stabala u području Dubrovačkog primorja.

BIOLOŠKI OPIS

Stablo: Razvija bujna stabla s malim kutom grananja radi čega stvara kuglastu krošnju. Deblo je visoko, čvrsto i veoma bujno s izraženom ornamentikom. Naime na mjestu izbijanja grana i grančica stvaraju se udubljenja-rupe u deblu i osnovnim granama radi čega je ovu sortu lako prepoznati od drugih. Bjelica stvara mali panj.

List: Bjelica stvara veliku količinu listova na izbojcima. List je kopljast, dug i uzak. List je po

cijeloj dužini ravan i po obodu, a ne uvija se po dužini. List je sivo maslinaste boje s lica dok

je sivo bjeličast s naličja lista.

Cvat: Bjelica cvjeta u drugoj polovini svibnja, a u zavisnosti od uzgojnog područja. Cvjetovi su smješteni u cvat čija je prosječna dužina oko 18 mm, a u jednom cvatu ima oko 9 cvjetova. Ova sorta ima dobar postotak samooplodnih cvjetova.

Plod: Plod Bjelice je eliptičnog oblika, svjetlo-zelene boje u početku zrenja koja postupno prelazi u žuto zelenu da bi u fazi pune zrelosti dobio ljubičastu boju kožice ploda. Ova sorta ima sitne plodove, prosječna masa ploda je oko 3.0 g., a koštica je prosječne mase 0.5 g. Sadržaj ulja u plodu 24.5% i ulje je dobre kvalitete.

Nedostatci: Bjelica je osjetljiva na niske temperature radi čega je ograničen areal uzgoja, nadalje osjetljiva je napad paunovog oka i sklona je alternativnoj rodnosti. Iako stvara veliki broj guka na deblu i panju ova sorta se slabo i sporo regenerira poslije obnove radi čega i danas imamo veoma starih stabala ove sorte.

Prednosti: Otporna je na rak masline.

GOSPODARSKA VRIJEDNOST

Bjelica je gospodarski veoma vrijedna sorta isključivo za proizvodnju ulja. U budućnosti bi trebalo raditi na razvoju proizvodnje sortnog maslinovog ulja sa zaštitom izvornosti i geografskog podrijetla te na planu oplemenjivanja ove sorte s ciljem dobivanja klonova otpornijih na niske temperature. Nadalje potrebno je poraditi na istraživanju tržišta sortnog maslinovog ulja ove sorte te izraditi planove za kvalitetniju marketinšku obradu ulja ove sorte.

tekst je kopiran odavde: http://www.maslinari.hr/u-dalmaciji/bjelica
toni123
Posts:2


08-11-2011 3:56 Alert 
pozdrav iz ulcinja eto posto sam nov na ovome sajtu interesu je me maslina žutica nalazim se u ulcinju zazdio sam nekolko stabla maslina posao sam na maslinjak tako da sam odrezu izboje koji izbijaju iz guke (zadebljanje ili nakupina tkiva na panju) i to zajedno s komadom guke.isekao sam sve grane stavo sam ih samo drvo Nakon nekog vremena izbile su nove grane sve su se primale.
posadio sam ih u zemlju nalijo citavo ljeto sa vodom puno su mladi grana dobro napreduju neki su mi rekli da ce tek pervi plod da ti bude za 30 godina da nece prije imati ploda bez obzira sto su zdrave i sto dobro napreduju jer nisu hibridni jeli to moguce
trava
Posts:444


10-11-2011 9:16 Alert 
Dobrodošao toni123.Nemaš brige,za par godina ćeš ih brati,jedino ako su žutice,kako kaže said,braćeš ih tek sedmu godinu.Samo ti njih đubri i zalijevaj.Kako su ovu godinu rodile masline u Ulcinju,mislim na žutice?
toni123
Posts:2


10-11-2011 9:35 Alert 
pozdrav trava samo da ne bude za 25 godina prvi plod sto se tice ove godine slabo je bilo ove godine nije da nije bilo nego je sve pao jel je bila velika susa malo je bilo pozdrav
nenomiai
Posts:34


21-04-2013 2:45 Alert 
Mozda i ja mogu dati jednu korisnu imformaciju. Zutica iz Bara i i Ulcinja je totalno druga sorta u poredjenju sa onim cime mi nazivamo zuticu u Boki i Konavlima. Ustvari zutica iz Boke i Konavala je bjelica
trava
Posts:444


22-04-2013 3:08 Alert 
Korisna informacija,bilo je govora kako su Žtica i Bjelica jedna te ista sorta.Koje su po tvojim zapažanjima glavne razlike po kojima bi se moglo razlikovati te dvije sorte?
said.s
Posts:290


22-04-2013 10:48 Alert 
U vezi zutice,iliti bjelice, da dodam, da ovaj randman ulja od 25 % treba prepraviti na 30 %,sto je bila ove godine redovna pojava za kasnu berbu u II i III mjesecu.Inace,po mom misljenju,ulje od kasne berbe,iako se smatra manje kvalitetno,osim vece kolicine ima i prednost sto je potpuno slatko,bez gorcine,te se moze koristiti za sve pa i pripremu kolaca.Sto neko rece na ovom forumu "dvaput je dvaput".Pozdrav maslinarima!
Gringo
Posts:14


02-04-2014 6:13 Alert 
Pozdrav svima, Travi posebno znamo se s drugih foruma, nisam maslinar, ali imam 30tak maslina 12 bas starih Oblica i Krvavica, i 7 raznih stranih sorti od novih, Apropo Žutice nikad jos kao klapac na Cg. primorju nisam vidio višnje i prozračnije masline pravi divovi, Lunske jesu lijepe mozda i starije al' su patuljci u sporedbi s nekim Žuticama, sad zanima me otpornost na hladnoću, znam da kasnije dolaze na rod ali su prinosi randman najveći od svih domćih sorti, konkretno dali je iko pokušao uzgoj u okolici Podgorice, to je klimatski slično Kistanjskom rejonu gdje imam tj, djed mi ima zemlje, pa ako može ko da odgovori unaprijed hvala?
said.s
Posts:290


03-04-2014 2:12 Alert 
Pozdrav Gringo!Maslina,ili konkretno žutica,može uspijevati i u okolici Podgorice,mada vjerovatno daje manje prinose,zbog nešto oštrije zime.E sad,zašto stari nisu sadili masline u Zetsko-Bjelopavlićkoj ravnici,pitanje je za diskusiju.Kod nas još uvijek vlada mišljenje da maslina treba da "gleda" more,a to je djelimično tačno,dakle više joj odgovaraju položaji okrenuti ka moru,na ovakvim lokacijama masline prije sazriju,krupnije su i daju veće randmane. Ipak, u okolici Podgorice trebalo bi saditi sorte iz srednje Italije ili Istre,kao što su:lecino,ascolana,istrska bjelica,frantoio itd.
Gringo
Posts:14


03-04-2014 1:54 Alert 
Hvala na izdašnom odgovoru Said! Kod nas su stari pričali, ja sam iz Kistanja inače Sradinsko zaleđe da maslina nece da rađa ako gleda Velebita :cool: ali ima ih autohtone sorte su već pominjana Krvavica, Mašnjača i lokalni variteti Oblice. Dijelim tvoje mišljenje da bi do Podgorice uz pravi sortiment moglo procvjetati maslinarstvo. :)
nenomiai
Posts:34


21-05-2014 3:57 Alert 
treba bi mi neko iz Bara ili ulcinja da pomogne, jer oni nazivaju zuticom i blelicu i zuticu barsku ( ako se ne varam). kao sto je vec objasnjeno bjelica ima svikasto bijelu boju lista , dok je barska zutica dosta tamnija, barska zutica ima prinos ulja do 15 odsto na 100 kg ploda , a bjelica iznad 20 posto . bijelica je dobra za jesti samo "tucena" dok od barske zutice se mogu praviti razni specijaliteti. Neka me neki ispravi ako sam pogrijesio nesto.
:(
said.s
Posts:290


23-05-2014 4:37 Alert 
Neno,ono što mi zovemo žuticom ima sivkastu boju lista,a postotak ulja ide čak do 30% u punoj zrelosti,a takodje je dobra i za jelo,mada nešto sitnija,od oblice,recimo.Pozdrav!
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.



ActiveForums 3.6
22. studeni 2014