Subject: VRIJEME REZIDBE
Prev Sljedeći
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.

Page 1 of 212 > >>
Author Poruka
analitičar
Posts:745


27-02-2009 12:21 Alert 
Ono što je kirurg u medicini , to je rezač u maslinama , samo što je posljedica lošeg rada daleko veća u prvom slučaju .
Rez je tehnika koja se ne može kvalitetno prenijeti olovkom i papirom , nego učenjem na licu mjesta , tj. svojim radom na maslini uz iskusnog rezača .
Postoji mnogo načina rezidbe , najčešći su : sanitarni , oblikovanje krošnje , na rod , pomlađivanje stabla i obnova stabla .
Zašto režemo ?
Zato da bi održavali : pogodan oblik krošnje , raspored grana u odnosu na zrak i svjetlo , ravnotežu nadzemnog i podzemnog dijela stabla , ravnotežu između rasta mladica i uroda , ravnotežu između količine vode koju imamo i potrebne količine za normalan napredak stabla i stalnu prosječnu rodnost .
Kada rezati ?
Odgovori se mijenjaju iz godine u godinu , nekoliko je čimbenika :
mikrolokacija - svjedoci smo "proboja" maslinarstva u Zagoru , gdje vrijede neka druga pravila nego na našim sunčanim otocima
klima tekuće godine - topla i vlažna zima nas redovito "počasti" nekim oštrim mrazom početkom proljeća , a maslina u toploj zimi nije ni prestala "raditi" , tj. rasti
broj stabala - naš član i vrijedni prijatelj je posadio 12 000 stabala , kako tom maslinaru objasniti početak rezidbe ?Danas smo se našalili , nakon ispijenog šampanjca za Novu Godinu pravac u maslinik kad god vrijeme dozvoli rezanje i pitanje je kad će porezati !Ovo je pouka i drugima koji olako slažu stotine i stotine stabala , jer imaju teren , pa malo poticaja i ... , sve je lako dok su masline male , kad narastu , eto i zadovoljstva i problema .Za prosječno stablo rezidba na rod " troši" oko 3 sata prosječnom rezaču , nama učenicima treba i koji sat više , dakle za 200 stabala otprilike 800 radnih sati , ili 100 idealnih dana , bez kiše i ostalih smetnji , a pošto ideale nema to je skoro i 200 dana , pa sami izračunajte kad u rezidbu i sa koliko rezača naravno .Ovaj broj je malo prevelik , ali sjetite se kišnih dana , pa najlipši dan baš u nedilju , pa triba opiturat po kući , pa malo u vrta , pa po najlipšoj suboti žena triba otići u babe , pa ...
broj rezača - u mog dobrog i poštenog prijatelja , maslinari se okupe u " akciju " , svaki put u nekog drugog , uzajamna pomoć , bez naknade osim kakve polovice u loncu koja "bleji" .
Puno vridnih ruku i napravi se nešto , jer boriti se sam sa 200 lipotica , eee , moraš biti veliki borac .
bovovox
Posts:56


04-03-2010 6:20 Alert 
hvala na savjetima.
Mateo
Posts:263


08-03-2010 4:25 Alert 
Bome sa 2000 komada stvarno treba izac na kraj. Eto ja sam zakljucno sa 7. ozujka zavrsio sa rezidbom, pricekat cu da padne ova kisa pa cu odmah za lipoga vrimena poprskati bordoskom juhom i neka onda cekaju cvatnju
Poštar
Posts:427


08-03-2010 9:22 Alert 
Ja sam prekinuo sa rezidbom.Prehladno je,a ima još vremena za rezidbu.

Evo jedan dio o rezidbi.
Rezidba masline na rod teoretski se može obaviti u razdoblju od berbe pa do vidljivih znakova početka vegetacije, odnosno do mjeseca travnja. No, budući da masline vrše razvrstavanje (diferencijaciju) pupova na cvjetne (koji daju rod) i drvne (koji daju novi izboj) u većem dijelu našeg klimatskog područja tijekom veljače, preporučljivo je maslinu rezati nakon tog razdoblja, u mjesecu ožujku pa i u travnju. Ako pogledamo sada naše maslinike uočit ćemo nestrpljivost naših maslinara da čim prije obave tu vrlo važnu agrotehničku mjeru u masliniku. Upravo ta ranija rezidba (gubitak dijela lišća koje stvara hranu i gubitak grančica) može biti presudan za razvrstavanje pupova, naravno, u korist drvnih, tako da zapravo uzgajamo maslinu radi drva, a ne radi ploda. Postoje još neka pravila koje je potrebno usvojiti ako želimo imati rodan i zdrav maslinik. Rezidba se ne smije obavljati kada je stablo mokro (neposredno poslije kiše ili ako je velika rosa) jer je voda prenosnik uzročnika bolesti, napose raka masline, koji lako preko rana ulaze u tkivo stabla.

Autor:Gordana Dragun
Val
Posts:0


08-03-2010 11:37 Alert 
Evo pomalo zabavnog a i poučnog teksta o rezidbi masline kojeg sam pročitao u Portalu Grada Kaštela povodom prošlogodišnje prezentacije o rezidbi masline:

"" evo van par svitovanj o mene ča vrididu za sve ča jemadu masline na škrtijoj zemji oli jis jemadu puno oli nimadu vrimena za nji:
-jaštrite o ka ste pobrali to četvrtog miseca. neće jis led odnit
-rižite pri samon podanku grane, ništa jin neće bit. inaće se morete oćorit oli ogranfat pri berbi
-one boje rižite manje, a one slabije više
-ako jemate živac za rodne i nerodne grane to je dobro
-ne bojte se raka. te mi najboje rodidu
-mlade masline ča basje granat i uvik vodeću granu skresat da i druge narestu
-srida uvik prazna
-maslinu sama gre uzgor ali je teško skalat nizdol kad zaserete slušajuć srušnjake
-ne žalite ni velike grane skinit oli prstenovat
-buse proriđivat jerbo će one grančice o podanka busa usast
-ne jin dat priko 3-3 i po metra uvis jerbo ćete se slomit sa skal
-ne dat jin ni puno uširoko jerbo ćedu ćićat puno vode zara dugi tapin (ka i da su navisoko)
-mislit i na frezu ko je dupera
-mislit na buru
-ne dat dvima da se tićedu granan niti da grane jedne gredu priko druge
-ako rizanjen ne skinete barenko kvarat gran, niste učinili ništa
-ako se vodopije uškopidu i o nji more bit dobra grana namo di fali
-ako van je glavna tapina nageta put juga, ostavjajte više zada, a su juga skidajte
-utuvite u glavu da je rizanje glavni posal okolo maslin (iza branja). koji gnjoj, oranje, i sačuvaj me bože zalivanje. sve se to more velikin dilon smanjit dobrin rizanjen ""


Toni
Posts:556


09-03-2010 10:14 Alert 
haha, znan toga čovika sa foruma, Endem je zakon, zabavan i svaka mu je na mistu. samo ga u zadnje vrime nema, valjda nije šta zla...
da se vratin na temu rezidbe...
ja san to max pojednostavnija: 1. misec motorna pila, 2. misec ručna pila i 3. misec škare
znan da je grezo, ali meni je tako najlakše sa mojin staricama koje triba svake godine dobro rizat da bi došle u normalu.
Val
Posts:0


13-03-2010 11:10 Alert 
Toni, nema ništa grezog u rezidbi sa motorkom. Starice baš to i traže. Na You tubu sam gledao takmičenje (u Španiji i Italiji) u rezidbi maslina. 90% posla se obavilo motorkom. Svaki takmičar je dobio pilu, jednaku količinu ulja i benzina i na kraju se ocenjivalla kvaliteta rezidbe, pravi omjer ostavljenih i odrezanih grana te sama kvaliteta reza.

Endema svakako neznam ali sam čuo, da je pravi igrač! Kažu, da zna stati na balun, dodati pravom suigraču a ako je potrebno zna i sam zabiti gol.
gu1lty
Posts:61


13-03-2010 12:32 Alert 
@Val

pa daj link da i mi to vidimo =)
Val
Posts:0


13-03-2010 1:02 Alert 
Evo nekoliko linkova:

http://www.youtube.com/watch?v=eergmsW509A
http://www.youtube.com/watch?v=JzDcvYDkubo
http://www.youtube.com/watch?v=U6PEULc8kRg

Uživajte!

Ako ne možete otvorit linka ajte na YouTube i ukucajte:

1. El arte de podar el olivo
2. Poda de olivo tradicional en el Marmol (Jaen)
3. 2. campionato di potatura Montespertoli Firenze
Val
Posts:0


14-03-2010 12:56 Alert 
ima na YouTubu još toga:

1. Corso di potatura olivi 2008
2. Corso di potatura degli ulivi in territirio Sanicandro di Bari
3. El arte de la poda en Madridejos.
4. 3. campionato di potatura ulivi
dapiran79
Posts:35


14-03-2010 12:49 Alert 
Ja sam imao priliku gledati mahera Edija Druzetica, kako cisti masline sa pilom..a taman tamo je bija i vlasnik maslinika, svaki put kada je cilja jednu granu i poceja pilit..vlasnik na glas je govorija...20kg manje ulika, drugi rez...10kg ulika manje!
tako da to gledat je jako dramaticno...ali ucinkovito..
ja sam isa s onom filozofijom;
150 starih maslina, svake godine rezati po jednu granu (35-40cm od racvanja) tako da,ne gubim previse na urod a u roku od 4,5 lita mozda cu imati pomladjeni maslinik

sada jedno pitanje..
kada je berba maslina,onda po obicaju berem masline s skarama i pilom (rucnom) tako da odmah cistm,ali rekli su mi da nije dobar obicaj cistiti masline za vrijeme bere nego iskljucivo sada u 3mj.
moze neko to objasnit zasto?!
Val
Posts:0


16-03-2010 1:25 Alert 
Objašnjenje zašto ne rezati kod berbe češ nači malo gore na postu od Poštara od 8.3.. gdje je citirana Gordana Dragun. To što govori ona govore uglavnom svi stručnjaci. Ožujak je sigurno najidealnije vrijeme za rezidbu. Ali mene zanima kolika je u praksi šteta ako režemo ranije jer i ja primječujem, da sve više maslinara zeže več na jesen.

Mene zanima jesi li ti primjetio, dali zbog toga što rezeš več kod berbe imaš sljedeče godine slabiji urod - ili da praktično uzgajaš samo drvo a ne plod?

Naime tu praksu sam često morao uporabiti i ja (plovio sam pa sam rezao kad sam bio kod kuče pa makar u 11. ili 12. mjesecu) pa nemam osječaj, da je bila neka razlika u urodu, možda mala... Manje režem više ploda, jače režem manje ploda a više novih izboja (drvo bez ploda) bez obzira na vrijeme rezidbe. Kako je to kod tebe???
Poštar
Posts:427


16-03-2010 9:29 Alert 
Ja svake godine režem i to dosta jako u ožujku ili početkom travnja.Ovisi o vremenu.Rezultat,svake godine imam veći urod.
Val
Posts:0


16-03-2010 12:57 Alert 

Poštare, pa slažem se ja, da je najoptimalnije vrjeme za rezidbu ožujak ili čak travanj.
Nego odkada si ti počeo sa jačom rezidbom? Po onim slikama od analitičara, kad je bio u rezidbi kod tebe prošle godine, ne bih baš rekao, da si do tada bio pristaš jake rezidbe.

Znamo, da neki režu več kod berbe, brzo posle ili ranije u prolječe ( jer inače ne bi stigli sve porezati) i od njih bi ja volio čut dali primječuju zbog ovakve radnje manji urod i za koliko je manji, 10%, 20% ili više??. Možda če nam dapiran79 reči što u vezi toga!!

I meni je rod svake godine veči ali to zbog toga što su mi sve masline (osim 4) mlade, biče tek za koju godinu u punom rodu a za sada rode svaku godinu malo više...
dapiran79
Posts:35


16-03-2010 2:52 Alert 
mah,stvarno ti nebih zna ca reci..ja imam masline od preko 100lit i svakako u bilo kojoj prilici ih moram rezat..jer ponekad kada ide berba, niti sa najvisim skalama ne stignem doci do masline..onda mi dopizdi..i ide pila..
tako da,vajk pilim i vajk berem..boh, valjda imam dobre masline!!
ja mislim..da bilo kakva rezidba je dobra rezidba...
a stari rovinjezi vajk kazu.. lidam fa pan (gnoj daje kruha)
Poštar
Posts:427


17-03-2010 12:26 Alert 
Napisao Val on 16-03-2010 12:57

Poštare, pa slažem se ja, da je najoptimalnije vrjeme za rezidbu ožujak ili čak travanj.
Nego odkada si ti počeo sa jačom rezidbom? Po onim slikama od analitičara, kad je bio u rezidbi kod tebe prošle godine, ne bih baš rekao, da si do tada bio pristaš jake rezidbe.Trebao si vidjeti tu levantinku prije rezidbe.Međutim ona je nezaštičena na buru pa je s te strane moram pustiti malo gušču jer je inaće bura otvara.@Val sve ima svoje.Na Pagu nije baš jednostavno imati masline,a da ti još i obilno rode.Ja moram raditi neke zahvate o kojima vi na kontinentu ni ne sanjate.
novaljac
Posts:17


17-03-2010 2:45 Alert 
Pozdrav svima,
eto ja svoje masline porezao, one će sad bit 4 godine da su kod mene u zemlji a režem ih od druge godine da ih oblikujem u trudim se u vazu, višestožastu sa 3-4 osnovne grane koje se račvaju na visini od 50 do cca 90cm osim levantinke njih pokušavam dić malo više iznad 1m.
Na slici je jedna od mojih levantinka prije i poslije rezdbe, #šjor poštar# i #analitičar# jesam li ih previše razrijedio, ???
teren je naravno na pagu (bviša ogradica tlo skelteno izloženo buri kao i sve kod nas), srce me je bolilo kada sam ih rezao i skidao grane ali sve je to za dobrobit dogodine se nadam neću više tako puno morat iman formiran stup onako kako sam zamislio:

slika 1 levantinka 4 godine prije rezidbe:

novaljac
Posts:17


17-03-2010 3:00 Alert 
slika 2 levantinka nakon rezidbe, uklonjen efekt "metle" ânalitičar^molio bi komentar???
ostavljene osnovne grane sa provodnicama koje nadvisuju sekundarne grane za ccca 20cm sredina čista nadam se da nisam pretjerao domaći gnoj je stavljen sredinom 2miseca, rezovi podmazani v. voskom pošpricano sutra dan cuprablau Z,,....

#analitičar#
rekao si da se javim za gonojidbu dalje, reci molin te kakav je plan značo G od ovce je tu, mislio sam stavit KAN prije cvatnje negdi iza uskrsa ili ti misliš da je dosta špricat folijarno oleafil????


škrobica
Posts:236


06-12-2012 12:38 Alert 
Izvukao sam ovu temu iz "naftalina", ali ne bez razloga. Znam da mnogi moji sumještani i neki malo šire sa ovog područja (Trogir, Marina, Čiovo i Kaštela) prate ovaj forum, ali se ne uključuju aktivno u rasprave.
Zato sam izvukao ovu temu, da upozorim svoje prijatelje i sve ostale, koji su odmah nakon berbe krenuli u radikalnu rezidbu, sa pilom i nožicama, da to ne rade sada. Zima još nije ni počela i neznamo kakva će biti. Maslinu treba odmoriti i pustiti je da utone u zimski san. Siječanj je idealno vrijeme za pilanje prstenovanih i većih grana.
Ožujak i Travanj ostavite za rezidbu sa nožicama.
Eto zašto sam izvukao ovu temu, da ljudi pročitaju ove gornje komentare, i još više, da se drugi uključe u nju sa svojim iskustvima i savjetima.
Ja neke upozoravam na posljedice, rane i radikalne rezidbe ali navike su jače od mojih upozorenja.. Uz to kako sam relativno "mladi" maslinar, ne shvaćaju me ozbiljno. Napravit ću sutra, par slika iz jednog takvog maslinika, da vidite, što ljudi rade.
said.s
Posts:321


06-12-2012 10:51 Alert 
Postovani maslinari!
Dobro je sto si Skrobica otvorio ovu temu.Ukljucio bi se u ovu raspravu,jer sam ,takodje primjetio i kod nas da neki maslinari rezu svije masline poslije berbe.Kad sam jednog upitao zasto to cini,odgovorio je da "Plantaze"-Podgorica vec rezu svoje loze.Pogresan zakljucak !Listopadne vocke se mogu rezati najesen,jer su iste u fazi dubokog mirovanja,a i otpornije su na niske temperature od masline.Smanjenjem lisne mase,maslina se "tjera" na prijevremeno budjenje,ili kako kazaste na ovom forumu "budjenje iz zimskog sna".Tezak je nedavno pisao o ovome.Pozdrav!
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.
Page 1 of 212 > >>

Forumi > 7maslina > Maslinarski savjeti > VRIJEME REZIDBEActiveForums 3.6
30. studeni 2015