Subject: Kalemljenje-cijepljenje maslina.
Prev Sljedeći
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.

Page 1 of 212 > >>
Author Poruka
OLIO
Posts:51


24-03-2009 11:55 Alert 

Mislim da je ovo dosta interesantna tema naročito za sljedeći mjesec travanj, pa bi molio vlastita iskustva maslinara. Imam nešto vlastitog iskustva ( 30-tak primljenih plemki, uspješan postotak oko 50%). Prošle godine od 15 plemki nažalost primila mi se samo jedna . Neznam što je moglo utjecati na tako loš uspjeh. Sve sam radio kao i prethodnih godina. Plemke su najčešće bile levantinka, lečino, pendolino, picholine. Podloga je bila orkula, maurino. cipresino.Prošle sezone pokušao plemke picholine-maroko i bibinje 2 ali nije išlo.
gavun
Posts:17


18-04-2009 2:23 Alert 
Šteta šta se niko ne ukljući na ovu temu jer je dosta zanimljiva. ja sam navrnija prije 5 dana leccino na 13 stabala oblice jer je u mom kraju velika vlaga i oblica se ne može obraniti od paunovog oka. molim Boga da se primi... javim se kako je prošlo za koji misec. pozdrav
Toni
Posts:556


27-04-2009 10:55 Alert 
po nekim pravilima navrtanja/cijepljenja maslina ovo bi tribala bit idealna sedmica za to.
kraj je travnja, maslina u soku i misec "pada"...
e da je imat kojeg experta za to ovih dana bilo bi lakše, ali triba provat pa od 20 uspit će jedna, samo mi je malo žal otpilanih panjeva/grana!
Mateo
Posts:263


29-04-2009 11:11 Alert 
Ovog proljeća sam po prvi put u životu nešto navrtao a koristio sam upute i način navranja sa ove stranice:
http://www.jardin-mundani.com/English/GRAFTS/fullsingleCrack.htm
od 12 navrtaka trešanja izgleda da je uspjelo 10!
Zanima me mogu li ovu tehniku primjeniti za navrtanje maslina, ili ako neko od vas koji to zna može u 3 crte opisat način navrtanja, volio bi probati na nekoliko oblica navrnuti levantinku.
Toni
Posts:556


07-05-2009 12:58 Alert 
Prvi put u životu san navrta stare Oblice na Levantinke. Bija bi sritan ka niko kad bi bar jedna od 15-tak uspila!
Malo san čita o tome u staroj Maslini, malo okolo se interesira i odlućija pa šta bude. Nije baš pametno bacit 3-4 godine staru granu ali štaš, mora se...
Evo par slika ( ovo je primjer na stabalcu starom 3 god. prisađen od panja):Poštar
Posts:427


07-05-2009 2:23 Alert 
Meni poučno,samo reci mi zašto si prikratio listove i dali skidaš koru sa šibe koju stavljaš na osnovu ispod kore?
Mateo
Posts:263


08-05-2009 2:55 Alert 
Bravo Toni,
I mislio sam da tako ide ali nisam bio siguran, odlično si to pokaza. Ne znan jeli već kasno da i ja probam bar 2-3 navrnut.
Toni
Posts:556


08-05-2009 8:05 Alert 
Mislin da nije kasno jer se navrće do sredine ovog miseca a kad uzmemo u obzir da vegetacija malo kasni, još je manje kasno. Uz to misec je večeras pun, tako da od sutra-prikosutra pada šta bi bilo idealno vrime za navrtanje.
Ono san slika 2.05. i tad mi isto nisu bile jasne dvi stvari, a to je kako pripremit plemku i dokle točno je ubacit pod koru, ali... malo san "izdavija" legendu u rasadniku Vibor kad san bija po Buhač i Drobnicu i čovik mi je pokaza kako to ide, tako da mi je sad sve jasno. Ne triba naglašavat kako on to radi par tisuća puta godišnje i da je odma okinija granu oblice i navrnija je za 5 sekundi.
Svakako na mojoj slici je plemka preduboku pod korom, dovoljno je na početku proreza umetnit, sa druge strane i prema podlozi se ostruže kora da je veći kontakt.
Dakle, onaj dio plemke koji ide prema podlozi (sredini) se dobro oguli tj. zareže nožićem. Još se malo oguli kora prema strani na koju ubacujemo pod koru, a ovamo na drugu stranu, di će virit vanka ostaje kora.
Listići neka ostanu, ali ih se skrati da manje valjda trošu soka, a opet dovoljno da možemo vidit jer to čudo još živo tj- jeli uspila operacija...
Plemka neka ne bude velika, dovoljno 2 pupa (to san isto faliva jer san uzima sa reson, bolje je da je drvna grančica tj. da ima pup).
Znaći 2 pupa(listića) gori i 4 recimo doli, koji se skinu jer idu pod koru!
Toni
Posts:556


08-05-2009 8:11 Alert 
Napisao Mateo on 08-05-2009 2:55
Bravo Toni,
I mislio sam da tako ide ali nisam bio siguran, odlično si to pokaza. Ne znan jeli već kasno da i ja probam bar 2-3 navrnut.eh, glede toga 2-3, provaj bar 10-15!
jer ako čovik koji od toga živi kaže da od 2000 navrnutih mu uspije 500!!! onda nemoj 2-3 jer ti lako može niti jedna uspit.
financijski gledano bolje bi rasadniku bilo prodat 2000 Oblica po 30 (60 000 kuna) nego se mučit danima navrtat i prodat 500 Lavantinki po 100 kn (50 000kuna),ali moraju imat u ponudi i Levantinke naravno.
OLIO
Posts:51


10-05-2009 7:17 Alert 
Toni pogledao sam ove tvoje fotografije kalemljenja maslina i ako me oči ne varaju mislim da nisi stavio dobro ovu pomoćnu grančicu koja pritišće koru i smanjuje odizanje kore. Ona mora da bude na strani plemke suprotnoj od reza kore podloge. Gledajući donju fotografiju djeluje mi da je plemka korom stavljena prema podlozi umjesto suprotno. Treba drvo na drvo a kora s vanjske strane. Volio bi još koji komentar iskusnijih maslinara.
Savjet je dobronamjeran i nemoj se ljutiti.
Toni
Posts:556


10-05-2009 9:33 Alert 
slažem se, ima tu par grešaka, to sam i napisa u svom postu poslin par dana od tih slika.
ka šta san napisa, to mi je bilo prvi put i bez da san uživo gleda kako se radi.
nedavno san gleda kako to radi expert iz rasadnika i sad mi je dosta toga jasnije, šta san onda poduže opisa u postu nakon tih slika.
golemy
Posts:34


25-05-2009 3:11 Alert 
Pozdrav svima...MOze jedno pitanje...
Ovih dana sam sredjivao tlo u masliniku...stavljao nove deblje koce....kosio travu....ukljucivao navodnjavanje....jedna mi se maslina slomila...jedno 40 cm od tla...Imala je kolac, svezana, moze biti da ju je vjetar ili neko od susjeda iz zavisti slomio (stanovništvo mješao Hrvati, Srbi i musliamani). Moguce da ju je vjetar jer je 2 puta bilo popodne pljuskova...
Imteresira me trebam li je izvaditi ili ona moze nastaviti, posto je isod loma pocela nova mladica. Slikao sam to ali nemogu trenutno prebacit sa telefona, pa cu slike spremit kasnije. Inace slomljena malsina je Istarska bjelica i ovo im je druga ghodina i mogu rec da pravo cvatu (područje Mostara u Hercegovini)....pozdrav
gavun
Posts:17


25-05-2009 11:24 Alert 
Dobro jutro!
Jučer sam bio u svom masliniku u kojem redovito pratim razvoj navrnutih pupova.
Tamo negdje oko 15.04. prije nego što je leccino formirao resu, prijatelj (koji ima iskustva s navrtanjem) mi je pokazao kako navrnuti maslinu. Navrčali smo leccino na oblicu preko pupova. Na granu oblice smo urezali "T" i u njega uvukli pup lecina, te s trakom za navrčanje dobro zavili samo da viri pup. Tako smo na svakom stablu oblice obradili po 3-4 grančice u nadi da će se bar jedna primit.
Najbolje se primaju pupovi koji su nakalemljeni na grančicu debljine prsta (te grančice su imale najviše soka) i mogu reć da je nakon mjesec dana situacija odlična. na nekim navrnutim granama su već počeli izlaziti listići, a na malom broju se pup osušija-pocrnija. Uglavnom na svakom stablu će se najmanje jedan pup primit, a na nekima i svi.
Kad osposobim aparat bacim i slike
Pozdrav!
Toni
Posts:556


28-05-2009 1:05 Alert 
@Golemy - samo je pripilaj uredno i namaži voskom, a ona će iz te nove mladice nastavit di je stala.

danas san obaša navrnute Oblice (na Levantinke) i od nekih 20-tak se primilo možda 5-6 tako da san zadovoljan jer mi je to bilo prvi put da navrćen. sad ih triba održavat na životu od svih nametnika dok ne stasaju u prave mrcine. kažu da je dobra kombinacija 50-100 god. stara Oblica navrnuta na Levantinku, i ja se tome nadam...
evo par slika...gavun
Posts:17


29-06-2009 2:28 Alert 
Pozdrav svim ljubiteljima maslinarstva!
Čitajući post na podforumu "u kojem su vam stanju masline...", impresionirale su me slike navrnute drobnice od kolege Tonija gdje je navrtak izrastao već dobrih (kako mi se čini) pola metra. Svaka čast!
Kao što sam već gori pisao, navrnio sam leccino na oblicu (pup je leccino, podloga-oblica) "pupovanjem" i od 12 navrnutih stabala primilo se 9 sigurno, što je po riječima iskusnih dobar prosjek. međutim sad nakon 2,5 mjeseca listići se stidljivo pokazuju. samo na jedoj navrnutoj grani su već izašla 3 listića... pošto ću i dogodine navrčati preostale oblice (kom 6) vjerojatno ću se odlučit na Tonijevu metodu jer su rezultati bolji.
Toni
Posts:556


29-06-2009 3:26 Alert 
da, i meni je bilo čudno u tako malo vrimena taj navrtak drobnice je narasta cca 30 cm.
mora bit da je pogođeno točno misto di je sok najboljeg protoka, ka u žilu.
neke su Levantinke sramežljive ali su se primile, a par ih je stvarno zvir, pomisliš da nije izboj oblice ispod nje krenija...
evo jednog dobrog primjerka Levantinke na Oblicu u misec ipo...

Mateo
Posts:263


30-06-2009 2:19 Alert 
Ono jugo nekidan mi je lipo slomilo nekoliko grana na trogodišnjim oblicama pa bi sad bilo lipo navrnit koju levantinku na te ionako slomljene grane. Moram li čekat proljeće za to li se može u još koje vrime navrtat?
Val
Posts:0


01-07-2009 2:55 Alert 
Mateo, maslinu možeš navrtat bilo kada u toku vegetacije kad ima dovoljno soka i kora se ljepo odvaja od drva.Provjereno! Pogledao sam kod mene, danas ima soka koliko očeš.


Na internetu http://ucce.ucdavis.edu/files/filelibrary/827/7045.pdf možeš nači imteresantan način cjepljenja koji se kod nas malo upotrebljava.
gavun
Posts:17


17-09-2009 3:49 Alert 
Pozdrav ljudi!
Šta se tiće navrtanja zanima me sljedeće. Stariji ljudi kažu da se i sad može obavit navrtanje (maslina ima lipo soka) samo što treba trakom skroz prekrit pup radi zaštite od zime tzv. "spavajući pup" pa onda u 2. misecu maknit traku i da će je onda uvatit 1. rast. Imali i itko iskustvo u tome?

Inaće sam u 4. misecu prošle godine navrnija 12 maslina metodom pupa (podloga se razreže na T i pup se ubaci) i od 12 maslina se primilo 9, ali mi je jako jugo u 8 misecu izbilo 3 najnaprednija izboja. Iz mog iskustva je ovaj način efikasan ali je jedina mana šta je spoj između podloge i izboja "premekan" pa je velika opasnost ta ga vitar otgne.

Kakvo je vaše mišljenje da na jednom stablu budu 2 sorte maslina (npr. oblica i lastovka)?
OLIO
Posts:51


17-09-2009 1:56 Alert 
Što se tiče jesenjeg kalemljenja nemam baš iskustva iako sam čuo da se to može napraviti sad kad krene jesenja vegetacija poslije prvih kiša.
Još manje imam iskustva sa kalamljenjem samih pupova ali mi je drago čuti tuđa iskustva.
Meni je isto vjetar uspio otkinuti dva lijepa izboja ali tu sam sam kriv što ih nisam učvrstio sa kolcem.
Mislim da je dobra kombinacija da na istom stablu budu oblica i lastovka ili kažu još bolje levantinka zbog boljeg oprašivanja.
Ja sam čisto radi eksperimenta uspio na podlogu cipresino kalemiti tri vrste maslina - leccino, pisolin i levantinku. Imao sam sriću da su mi se sve primile i to je već veliko stablo od pet, šest godina sa dosta ploda.
Levantinka je malo sporije rasla od talijanki i ove su je malo zagušile.
Nekoliko sam orkula otpilao i na njih kalemio lesccino i jako sam zadovoljan. Dobro podnose sušu i ovo ljeto ih čak nisam ni zalijevao.
Za razliku od orkula su otporne na paunovo oko koje mi napravi dosta štete iako stabla redovito tretiram bakrenim preparatima.
U nastavku su tri fotografije 1. na podlogu grambučelu (koja nikad nije dala pola kila ploda)
kalemljene su leccino i pendolino, 2. otkinuta kalemljena mladica, 3-podloga cipresino a na nju kalemljene pisolin, leccino i levantinka.

Pozdrav svim trudbenicima maslinarima.Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.
Page 1 of 212 > >>

Forumi > 7maslina > Maslinarski savjeti > Kalemljenje-cijepljenje maslina.ActiveForums 3.6
26. studeni 2015