Subject: Uzgoj masline iz mladice
Prev Sljedeći
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.

Page 1 of 212 > >>
Author Poruka
aljutic
Posts:8


08-10-2009 1:26 Alert 
Pozdrav svima...

Nedavno sam pisao o ožiljavanju maslinovih grančica. Moram priznati da nisam imao uspjeha. Međutim, naletio sam na internetu slučajno na neki kratki tekst o tome, ali na drugi način.

Daklem, da rezimiram. Odrezao sam madicu (10 cm) sa oblice zajedno sa gobom (ona grba) i stavio u vlažni humus. Rezultat je da već 5 tjedana se 3 mladice izuzetno uspješno drže, ništa nije osušilo, nisu promjenile boju, djeluju svježe i zdravo.

Držite mi fige da uspijem uzgojiti oblicu sa 200-njak godina starih drva i jedva čekam da vidim što će od toga ispasti...

---
Saša
OLIO
Posts:51


08-10-2009 2:56 Alert 

Nadam se da ćeš uspjeti jer su i naši stari tako sadili te 200 god. stare masline sa kojih uzimaš mladicu.
Bitno je da se uzima sa tom gukom (grbom koju spominješ) koja sadrži rezervu hrane koja je potrebna dok maslina razvije svoje korjenje. Bitno je redovito zalijevati a u vodu se može dodati i malo tekućeg gnojiva kao za cvijeće.
Pozdrav i sretno.
Vlatko
Posts:1


10-10-2009 1:34 Alert 
Postovani, zelio bih savjet iskusnog maslinara koji ima iskustva sa sadnjom mladice koje je narasla iz guke; radi se o mladici buze (mladica je visoka cca 1,3 m; promjer stabalca cca 2,5 cm); ne bih zelio da strada "maslina majka", a ni mladica... prilozio bih i sliku, ali ne znam gdje se postavlja attachment... zahvaljujem na odgovoru
OLIO
Posts:51


11-10-2009 2:27 Alert 
Pozdrav Vlatko!
Nastojati ću ti pomoći savjetom. Ne trebaš se plašiti da će odvajanje mladice od matične biljke ostaviti posljedice. Sk
Maslina posjeduje veliku moć regeneracije i ona će to brzo zaliječiti a tebi će ostati nova sadnica.
Neznam kako izgleda tvoja mladica ali pretpostavljam da je izrasla uz stablo. Da bi je odvojio potrebna ti je sjekira, mlat (maca tj. veći čekić) i capun ( iliti mašklin).
Sjekiru ćeš staviti između mladice i stabla i udarati po njoj da se odcijepi mladica. Onda je capunom okopati i sa dijelom žila posaditi. Skrati je na visinu od 80-tak cm. Neke sam čak skraćivao na 20-tak cm. Bacile bi novu mladicu iz koje bi se razvilo novo stabalce.
Želim ti puno uspjeha.

aljutic
Posts:8


11-12-2009 2:31 Alert 
Pozdrav svima!

Prošlo je još 2 mjeseca otkada sam dao zadnji izvještaj.
Od 3 mladice, jedna se oušila nakon 7 tjedana dok preostale dvije ne pokazuju znakove nikakve promjene, zelene, pupovi su ostali, tako da je to već skoro 14 tjedan...

Ova koja se osušila, imala je u biti gobu, ali sam je bolje proučio i bila je prošlogodišnja mladica. Preostale dvije su bile ovogodišnje.

Evo, ako kome pomogne...

---
Saša
Andrija
Posts:222


11-12-2009 4:53 Alert 
Poštovanje!!
olio ti dobro govori,uspjeh je skoro pa 100 %,ja bi samo nadoda da je možda najbolje vrime kad maslina miruje,tamo negdi prvi misec,mada sam i ja u lito cipa od stabla (guke),pričekaj malo da se ožile i krenit će ona.
Mene zanima nešto drugo-navrća sam na divjaku(divlju maslinu) plenku od lećino-primila se izbila 10 cm granćice,s listovima,ozelenila i izbili novi pupovi,posli toga odjednom bacila list i sad ostalo samo grancice iz plenke bez listova-zna li ko što bi moga bit uzrok(osim susida možda?sad čekam i nadam se da će na proliće opet proradit.
Ako ko zna-nek se nadoveže-ovdje
dezmalj
Posts:12


11-12-2009 1:43 Alert 
Posadio sam 80 maslina iz palica guke preprošlo proljeće i jako sam zadovoljan.Planiram ih ovo proljeće zasaditi. Zanima me da li se mogu napraviti sadnice i iz palica s krošnje ?
Andrija
Posts:222


12-12-2009 5:08 Alert 
Mogu!!to se zove ožiljavanje reznica,i treba ti malo više posla,neki posebni uvjeti,(vlažnost zraka,humusni pitar,i jedan hormonski preparat za ožiljavanje-ako ti je baš hitno,objasnit ću ti,neda mi se pisat.na taj način se i proizvode sadnice u staklenicima,i odlična je stvar za raspostranit sortu.ali eto ako imaš vrimena i volje-uživaj.
aljutic
Posts:8


07-02-2010 3:03 Alert 
Heureka!

Novi izvještaj.

Prvo loša vijest. Još jedna je osušila, ali kad sam je izvadio iz zemlje, vidio sam da je puštala korjenčiće, slabašno istina.

A sad najbojlja vijest.
Ali treća, već 21 tjedan i izrasla joj 2 nova lista! I čini se da se ozbiljno primila.

Idem sad skoro u gnojenje i rezidbu i ide još novih gobica... Probat ću sa 10-tak komada...

Saša

---
Saša
trava
Posts:475


24-02-2010 7:00 Alert 
Razmnožavanje maslina

Zadnjih nekoliko godina nove sorte uzgajam tako da ih navrćem na mastrinke što je puno brži i jednostavniji način nego uzgajanjem iz reznice. Ono što mi se ne sviđa kod takvog razmnožavanja je taj što neke sorte imaju odličnu sposobnost ožiljavanja s čime je često povezana i sposobnost neke sorte masline da se bolje snađe u konkretnim uslovima. Navrtanje na mastrinku je lutrija, ni sve mastrinke nisu jednako otporne na sušu, hladnoću ili ima lošiju mogućnost prilagodbe na vrstu tla u koje je sadimo a velik je problem i to što nakon požara lako možemo izgubiti sortu koju smo željeli imati u masliniku.
Ranije sam masline uzgajao prvenstveno iz reznica i odvaljenica pa bih vam želio prenijeti neka svoja iskustva na tu temu.Masline možemo razmnožavati(klonirati)na slijedeće načine:
1. iz reznice od jednogodišnje mladice- vodenjače ili mješovite granćice – po mogućnosti iz vrha krošnje(to vrijedi i za navrtanje- takve grane usebi sadrže više hormona rasta), u drugom broju Maslinara je lijep prikaz kako se uzima reznica iz krošnje (mada bi bilo bolje to napraviti škarama sa dvije oštrice obične škare mogu nagnječiti koru sa jedne strane),ukoliko imamo lijepe duge grančice možemo od jedne napraviti više reznica tako da donji rez pravimo tik ispod pupa a gornji rez do pet mm iznad trećeg ili četvrtog pupa ,može na reznici biti i više pupova zavisi o dužini među prostora između pupova, gornji rez možemo zamazati voskom za rane,na vrhu reznice ostavimo dva lista cijela ili orezana na pola,tako pripremljenu reznicu možemo tretirati neki m fitohormonima za rast i nakon toga ih pobosti u pripremljeni supstrat,koji možemo staviti u razno razne posude koje moraju imati dovoljan broj većih rupa za oticanje viška vode,debljina supstrata bi trebala biti oko 15-20 cm ispod kojeg ćemo staviti sloj od 5cm tucanika ili sitnijeg žala(zrno 5-10mm).
2. Iz debele grane – debljine 4-6 cm režemo na dužinu 10-15 cm, označiti vodootpornim flomasterom smjer rasta grane da je ne bismo posadili naopako, oba kraja zagladiti kalemarskim nožem i zamazati voskom za rane, saditi ih okomito u pitare ili kese tako da im vrh bude u razini supstrata ili centimetar ispod površine.
3. Odvaljenicama od guke – najjednostavniji i najsigurniji način. Najbolje je vaditi dvogodišnje ili starije mladice koje već na sebi imaju korjenčiće. Ako na gukama imamo mnogo mladica koje rastu van zemljemožemo ih zagrnuti zemljom tako da razviju korijenje. Često se te odvaljenice vrlo grupo odvaljuju sjekirama, kosorima, capunima, što ne bih preporučio. Najviše volimoprezno otkopati oko guke, izabrati mladice koje na sebi imaju već razvijeno korijenje i odvojiti ih škarama ili pilom. Bit je u tome da što manje oštetimo nježnu debelu koru na dnu mladice iz koje će se razviti korijenje.

Supstrati za ožiljavanje su sljedeći:
a) perlit – ja koristim građevinski jer je sitniji i bolji za vanjske uslove jer bolje drži vodu od krupnozrnog koji je bolji za plastenike.
b) treset – čisti treset ne crna zemlja za cvijeće- Najbolje ga je miješati sa perlitom ili pijeskom
c) pijesak – riječni ili morski, sitnijeg zrna – Njega moramo prije upotrebe dobro isprati od mulja i organskih nečistoća – ja ga stavim u kariolu i nalivam u njega vodu i izlivam dok ne počne izlaziti čista voda, po mogućnosti bi ga bilo dobro i stelirizirati nekim kemijskim sredstvom ili ga ispeći u pećnici.

Ja obično volim raditi sa čistim perlitom, ove godine pravim eksperiment sa mješavinom riječnog i morskog pijeska jer ne mogu naći u Zadru perlita (čujem da ga Solingrađa u Splitu ima). Može se pomiješati treset i perlit (na vreću perlita dovoljno je dvije-tri litre treseta). Za reznice od debelih grana koristio sam mješavinu treseta i žute pržine – pola-pola (pijesak koji se kopa u zaleđu Zadra, ima ga i na Pagu. Ne znam ima li ga još gdje na Jadranu?, ali vrlo je dobar za mješanje sa tresetom ili crnom zemljom za cvijeće.) Takva mješavina je dobra i za odvaljenice. Kad radimo sa tresetom moramo paziti da nam se ne rasuši, kasnije ga je teško ovlažiti. Ono što moramo znati je da se sve sorte ne oživljavaju jednako, neke je nemoguće ožiliti bez plastenika i hormona. Sa zalijevanjem trebamo biti oprezni. Moje je iskustvo da je manja šteta ako ih dan-dva zaboravimo zaliti nego ih prekomjerno zalijevati (uzgred na Forumu sam vidio fotku Levantinke koja je sudeći po listovima propala zbog prekomjernog zalijevanja ili nedovoljno dobre drenaže na dnu pitara). Ja radim sa crnim plastičnim pitarima, bolji su za rukovanje od plastičnih kesa na dnu kojih uvijek stavim oko 4 cm građevinskog tucanika. Reznice u perlitu je potrebno više puta nježno rositi finom prskavicom, osobito za vrućih i vjetrovitih dana. U vodu možemo staviti i prihranu - tekuća gnojiva, kristalon, folijarna gnojiva u 10 puta manjim omjerima nego što se to inače radi, da bi se stvorila bolja mikroklima, reznice možemo pokriti gustom mrežom (ima sad za kupiti onih bijelih mreža za zamatanje agruma koje će spriječiti evaporaciju a i donekle sniziti temperaturu za vrućih i sunčanih dana – idealna temperatura za ožiljavanje je 22-24°C.
Ako su svi uslovi ispunjeni, već za 15 dana možemo vidjeti početak kalusiranja reznica. Reznice se mogu skidati u 11., 2., 5. i 8. mjesecu.
Sretno
Val
Posts:0


25-02-2010 1:12 Alert 
Trava@, Bravo! Vrlo ljepo i u detalje obrazloženo i za mene baš u pravo vrijeme, jer sam ove godine odlučio pokušati sa reznicama i palicama. Čisto kao hoby i, da vidim oče mi uspjeti. Sa odvaljenicama več imam malo iskustva i uspjeha ( 3 buže i 2 lečina).
Prva buža koja je bila bez korijena, samo mala goba sa dva izdanka od cca 25 cm ove godine če več dati prvi rod.

Imam tri pitanja.

1. Bi li dodavanje humusa (čistog domačeg) u substrat pomoglo ili odmoglo ožiljavanju?

2. Skidanje reznica. Bili se ovdje na sjeveru Istre mogle skidati recimo u 3. ili. 4. mjesecu?

3. Ima li mjesec utjecaja na ožiljavanje?. Tu neki govore, da se to radi za mladog mjeseca.

4. Prije par dana sam uvalio u pitar komad grane dia 8cm, dužine 12 cm iz koje raste dvogodišnja grana dia 2,5 cm.
Tu granu sam prije dve godine skratio (snizio maslinu), sa razlogom ostavio 15 cm roga. Izbile su tri mladice.
Jedna je sada u pitaru ztajedno sa majkom. Tu mladicu sam skratio na 80 cm i skinuo sve lišče osim 3-4 komada.
Ima li šanse, da se uvati i napravi korjen???
trava
Posts:475


25-02-2010 1:57 Alert 
Ne pričam sa onima koji razmnožavaju lećino. Šalim se malo sam alergičan na tu sortu. Prije nego što ti odgovorim na pitanje još o jednom načinu razmnožavanja maslina.Odvaljenice ili komadi grana dužine dužine 50-70cm stave se u kante sa vodom. I puste žile.To sam vidio a i slušao sam o tome ali osobno to nisam probao.Pokušaću to napraviti ove godine pa ću vam javiti rezultate.Vale probaj i ti. Mislim da bi povremeno trebalo promijeniti vodu.
Ad 1- kod substrata (jeli substrat ili supstrat) je bitno da je što čišći-sterilan , humus je pun svega i svačega,za prihranu malo kristalona.
Ad 2 može ali najbolje je vremenima koja sam naveo,za vanjske uslove najbolje je pčetak 5 mjeseca i početak 8 mjeseca.Temperatura !
Ad 3 sokovi navale u vrijeme punog mjeseca i to je najbolje vrijeme za navrtanje,kora se lako odvaja . I reznice koje sam stavljao u prerlit nakon punog mjeseca su se također dobro ukorjenjivale.
Ad 4 oprosti mi ali ovo pitanje mi stvarno nije baš jasno , ako možeš polako i malo glasnije.
bog!
Ahmet
Posts:476


25-02-2010 9:08 Alert 
Trava, svaka ti čast. Maslinar je pisao o temi razmnožavanja, ali bez ovog vrlo bitnog dijela kojeg si ti sad napisao, a to su supstrati u kojima se to sve radi. Odlično. SELECT-PRINT SELECT-SPREMI U PAPIRNATU ARHIVU AHMETE

Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevapdžinica "Donji Zagon"
Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta.
Val
Posts:0


26-02-2010 8:22 Alert 
Trava@, hvala na odgovoru. Obečavam, lečina više neču razmnožavat

Za ožiljavanje u vodi mi je več prije nekoliko godina govorio jedan prijatelj Hvaranin na brodu. Navodno je njegov otac sve masline razmnožavao na tak način i kao sve se ožiljavalo bez problema. Ja sam to kasnije to probao ali bez trunke uspjeha. Korjena ni za ljek. Možda pogrešna sorta u pogrešno vrijeme!!!

Ono pod 4) pokušat ču objasnit polakše i glasnije...
To ti je kao odvaljenica od guke samo što je to "odpiljenica" od grane (stabla). Mladica je jednaka a umjesto guke je komad grane (stabla) debljine 8 cm, dužine 12 cm. Ima li šanse, da se ožili? Ako neče neče biti kraj svijeta...

Inače je to sorta Maurino. Ljepa viseča sorta.Nije baš ko Kosmača ali lipak jepo izgleda.

Poslije malo jače rezidbe baci uz uspravne i do 1m duge viseče grančice. Malo je zahtjevna kod rezidbe jer rodi preobilno i ako ostaviš previše grančica imaš miljardu sitnih plodova. Ako joj nađeš pravu mjeru kod rezidbe rodi obilno a plod je veličine lečina.
Neki dan sam razgovarao sa Slovencem koji je iz guke razmnožio preko 100 sadnica starih autohtonih sorta za svoj novi nasad. Samo stare piranske ili istarske sorte. Neke od ovih sorta baš ne bacaju puno mladica iz guke pa zato on cjepi (kalemi) sorte koje želi na neku X mladicu a odvali jih tek godinu ili dvije kasnije.
trava
Posts:475


27-02-2010 5:15 Alert 
Sad kužim, komad je malo debel a kratak,ja bih ponovio donji rez,samo par milimetara ili otpilati ili ga obnoviti kalemarskim nožem bar rub-koru,zamazati voskom gornji i donji kraj i ubosti u pitar , može malo dublji da ostane ispod mjesta za žile,vrh "reznice" raz zemlje ili centimetar ispod razine.
Jedna stvar me zanima u vezi sorte Gemlik,vidio sam na forumu da su ga neki spominjali .Imao sam dva stabla sada imam samo jedno a problem se sastoji u tome što jako sporo raste.Starije stablo je u 5 godina izraslo možda 1,20m,ovo drugo u 4 godine niti metar,ka bonsai.Da li je i vaše iskustvo da tako sporo raste.Moja stabla su navrnuta na mastrinku ,možda se ne ljubi s podlogom,zna li netko da li mu paše neka posebna podloga ili dobro raste samo kad je na svojim nogama? bog
aljutic
Posts:8


27-02-2010 10:04 Alert 
Uf, ovo je pohranjeno u arhivu odmah.

Hvaa svima na detaljnim odgovorima.

Prošlo je još 3 tjedna, a sad su i pupovi počeli rasti...

---
Saša
Val
Posts:0


27-02-2010 11:50 Alert 
Trava@, hvala na savjetu. Gornji rez je bio premazan voskom več ranije a dole sam koru ljepo udesio kalemarskim nožem. Pitar je od 20 litara.Ostavio sam mjesta za korjen ali ipak je posađena malo dublje pa ču ju malo dignu na razinu zemlje. Ostalo ču ostavit kako je baš zbog toga, da vidim oče se uvatiti....Ako neče..

Ja imam dva Gemlika. Doneo sam jih iz Turske. Sadnice su bile iz "palice". Imam jih 9 godina. Nije, da rastu nešto strašno ali ipak dosta dobro. Jedna visoka preko 3 a druga slabija preko 2 m. Možda jih tvoja mastrinka ne voli.
O sorti neznam u stvari ništa osim da je super za jelo konzervirana u soli na suho..

Jeli mastrinka od sjemena ili je to neka posebna divlja sorta? Evo danas sam ja pronašao kod mene treču samoniklu maslinu u 32 godine. Prva je več velika nakalemkjena maslina kod susjeda a zadnje dve ču sam odgojit i kasnije kalemit...

Jesi čuo za razmnožavanje masline grebeničenjem (margotiranjem) ???
Val
Posts:0


27-02-2010 11:39 Alert 
Trava@, ispravka:
pa nešto ustvari i znam o Gemliku, iz vlastitog iskustva. Srednje je otporna na paunovo oko (bolja od oblice ali lošija od lečina ), zbog večeg ploda voli ju i muha ali ne koliko voli bjelicu ili ascolanu, na jednom mom Gemliku imao sam i nešto smeđeg potkornjaka (isto na staroj buži), rupice u grančici i sušenje tih grančica.
Rodi prilično dobro. Mislim, da je dopsta otporna na zimu. Prvi put u Mudanyi bile su pod snjegom, koji grad ispod nule, aTurci svi sretni jer maslina če ove godine dobro roditi!!
trava
Posts:475


28-02-2010 3:03 Alert 
A ni ta od dva metra nije baš kripna. Zaboravio sam napomeniti da su moje rasle u vrtnim uslovima,tu i tamo su ih znali pojesti moljci ali imale su i isti i piti koliko su tile.Čudan mi je taj Gemlik a navodno je u Turskoj zastupljen ka kod nas oblica.
Val
Posts:0


01-03-2010 2:23 Alert 
Trava@, ne nijedna od njih nije krupna ali ona manja je prošle godine baš dobro krenula i mislim, da če brzo narast. Moje su sve u vrtnim uslovima ali su dosta vremena bile same kad gazda nije bio kuči.

Gemlik je maslina raširena na Marmari (tamo je i grad Gemlik) gdje je zastupljena 95% , ostalih 5% su oprašivači ili sorte za vlastitu dušu. Isključivo je to bila maslina za jelo. Ne što ulje nije dobro nego jer je kao maslina za jelo postizala puno bolju cjenu (najbolja turska - veliki izvoz). Namaz od tih maslina čak zovu "turski ili mediteranski kavijar". U zadnje vrijeme od nje prave i ulje, jer je crnih maslina na tržištu previše. Malo su se Turci "presadili"

Jesi čuo za razmnožavanje masline grebeničenjem (margotiranjem) ???
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.
Page 1 of 212 > >>

Forumi > 7maslina > Maslinarski savjeti > Uzgoj masline iz mladiceActiveForums 3.6
27. studeni 2015