Subject: ZIMSKO PRSKANJE PLAVIM ULJEM
Prev Sljedeći
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.

Author Poruka
Mateo
Posts:263


13-01-2011 2:11 Alert 
Pošto prije nisam stigao. Danas ću prskati masline modrim uljem 2% ulja na 100 litara vode.
nakon rezidbe ću prskati bordoškom juhom.
Poštar
Posts:427


13-01-2011 2:28 Alert 
Mateo,koja je razlika između plavog i crvenog ulja te bordoške juhe?Ja to još nikada nisam koristio pa me zanima.
Bagudina
Posts:139


13-01-2011 11:32 Alert 
Jel rano za crveno ulje ?! planirao sam oko 1.2 prskati, pa potom oko 20.3. sa nordoxom.
Mateo
Posts:263


14-01-2011 11:48 Alert 
Modro ulje je kombinirani insekticid-fungicid u obliku koncentrirane suspoemulzije za zaštitu trajnih nasada.

http://www.vet-kalinova.hr/mineralna-ulja/modro-ulje/4-30.html

CRVENO ULJE je kombinirani kontaktni insekto-akaro-fungicid, koji se koristi za suzbijanje štetnika i uzročnika bolesti u voćarstvu...

http://www.herbos.hr/Default.aspx?art=207&sec=150

Bordoška juha
Bordoška ili bakreno-vapnena juha je mješavina modre(bakrene) galice i vapna.

http://vijesti.gorila.hr/gorilopedija/razno/bordoska_juha

Kod mene je ove zime na dan dva bila ekstremna hladnoća za ovdašnje prilike i agronomi su mi savjetovali prskanje modrim uljem.

Val
Posts:0


15-01-2011 7:36 Alert 
Mateo, zašto agronomi preporučuju zbog hladnoče prskati Modrim uljem?? Posle jake zime po pravilu ima manje štetočina nego posle blage zime! Po toj logici bi bilo potrebno manje prskanja.

Modro, Plavo i Crveno su istog sastava, 550 gr/l min.parafinskog ulja i 100gr/l bakrov oksida ili hidroksida (Bakrov oksid i bakrov hidroksid nisu puno različiti). Ne vidim pravog razloga zašto nešto reklamiraju i kao akaricid a drugo ne.

Ja prskam modrim uljem (ranije Crvenim) samo vočke u zimskom mirovanju, prije bubrenja, protiv zimskih jaja liisnih uši i crvenog pauka, a kasnije još jednom Nordoxom ili Ziramom protiv kovrđavosti lišča itd.
Kako masline nemaju baš nekih štetočina sa zimskim jajima mislim, da je prskanje nečim na osnovi bakra, protiv paunovog oka, raka i olovne bolesti, sasvim dovoljno (i jeftinije). Mislim, da je za to najbolje vrijeme početkom ožujka.
Toni
Posts:556


15-01-2011 8:33 Alert 
ja ne koristim plavo ulje, samo crveno i ako je jaka zima nebi trebalo ni njega. šta manje prskamo po polju, bolje je, duže će zemlja bit "normalna". moj van je savjet da ne pretjerujete sa bakrenim preparatima, samo ako triba i u malin koncentracijama.
bakar šteti zemlji jer je teški metal i smanjuje pokretnost dušika koji je najbitniji!
ako ima koja fleka od paunovog oka nija kraj svita, triba to držat u prihvatljivin granicama i ne pretjerivat sa bakron!
Bimbo
Posts:19


16-01-2011 1:54 Alert 
Evo mene je upozorilo da prskam sa modrim uljem jer crveno nije za veliku hladnoču, te da mlade masline polivan sa bordoškom juhom prve tri godine i stavim mega green. Početkom prosinca sam poliva sa nordox i mlade masline su požutile sad neznam jeli to zbog leda ili zbog nordoxa u to vrime.Agronom u poljoapoteci kaže da crveno ulje ide kad temperature narastu iznad 10 stupnjeva.
Val
Posts:0


17-01-2011 6:00 Alert 
Toni, u potpunosti se slažem sa tobom!

Bimbo, dobro bi bilo pitati ove agronome i ostale savjetodavce zašto je Modro bolje od Crvenog ili vice versa, zašto jednim možeš kod hladnijeg vremena a drugim ne??? Obadvoje sadrži bakar u istoj koncentraciji, koji kod niskih temperatura uzrokuje fitotoksičnost, što je vjerojatno razlog, da su ti masline požutile.

Što kažu ti agronomi, protiv kojih insekata ili grinja se prska uljem? Protiv grbave štitaste uši sada, u toj fazi razvoja, ulje nema efekta a i ostalih maslini štetnih insekata ili njihovih zimskih jaja sada isto ima vrlo malo. Pitaj ti njih, neka ti malo tačnije odgovore. Nešto če se vjerojatno naći ali ne u takvoj mjeri, da bi opravdalo troškove i izgubljeno vrijeme, a pogotovo ne zagađivanje okoline.
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.
Forumi > 7maslina > Maslinarski savjeti > ZIMSKO PRSKANJE PLAVIM ULJEMActiveForums 3.6
26. studeni 2015