Subject: Sadnja mladih maslina
Prev Sljedeći
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.

Page 34 of 34 << < 25262728293031323334
Author Poruka
selak
Posts:46


05-12-2012 6:20 Alert 
Alternativa hm,možda neki ood maslinara iz Pakova sela ili bliže okolice,vezano za gospodina p.,nakon njegovog savjeta 2000. g. od 60 zasađenih jednogodišnjih sadnica iz vlastite guke uspio sam spasiti samo 17 maslina,ta godine je i početak mog stvarnog hobi maslinarstva a sa maslinama sam do tada bio na Vi četrdesetak godina,moje iskustvo sa dotičnim nije razlog da se snjim ne konzultiraš,naprotiv.
Bimbo
Posts:19


14-12-2012 9:33 Alert 
Maribili
Prijatelj mi je prošle godine sadija u Pakovu masline oblica,bjelica. Loše područje za masline, dobro krenu ali zima ih pokosi.Nemoj misliti da te ja odvlačim. ako ti triba pomoči oko maslina i navrtaka ja sam u Šibeniku.
Težak
Posts:924


14-12-2012 3:11 Alert 
Napisao Bimbo,
Prijatelj mi je prošle godine sadija u Pakovu masline oblica,bjelica. Loše područje za masline, dobro krenu ali zima ih pokosi.

Poštovani,Bimbo,
Nakon što ih zima pokosi korjen ostane i postane jači,pa je nova regeneracija i nova prilika. Ovakav korjen najbolje "pamti"što mu je ubilo krošnju pa je zahvalan za nacjepljivanje kada se razvije u palice ili ponovno stablo nakon regeneracije. Sve što se nacijepi korjen kontrolira "svojim termostatom" i ne pušta tako lako početak vegetacije ukoliko ga neznanje čovjeka ranom rezidbom ili krivim gnojenjem ne natjera na to a time i na novu moguću pogibelj.
Zbog toga krošnju treba pratiti i čekati znak uzajamnog pokretanja sokova između krošnje i korjena. Krošnja šalje signale korjenu zahvaljujući svojim baro-i termometrima na listu preko fitohormona a korjen prateći koncentracije određenih fitohormona " filtrira" informacije i pokreće aktivnost. Maslinar ne treba žuriti samo zato što se netko rekao da se može rezati ili gnojiti. Prateći znakove na krošnjama svojih maslina puno ćete više naučiti o značajkama klime i nagovještaja stabilnog vremena nego prateći prognoze.Gradeći iskustvo zapažanja i uočavanja promjena na grančicama,listovima,pupovima sazrijevačete kao maslinar i značete što kada treba raditi u vašim maslinama i vašem mikroklimatu.
Područje Miljevačkog platoa je veliki izazov za maslinarstvo.Kako se narodski kaže možeš postati pukovnik ili pokojnik. Da tamo imam zemlju sigurno bih prihvatio izazov baviti se s maslinarstvom ukoliko se osigura voda. Klima prema Koppenovoj klasifikaciji za ovo područje je karakterizirana Csax" podtipom mediteranske klime . Osnovne značajke toga podtipa klime jesu uglavnom blage i vlažne zime te topla ,suha i sunčana ljeta. Godišnje na tom području padne oko 900 mm oborina , s izrazito nepovoljnom distribucijom padalina ,tako da samo oko 20% padalina padne tjekom ljetnih mjeseci,što uz kršku geološku građu rezultira čestom pojavom vodenog deficitau u tom razdoblju i pojavom suše. Posljednjih se godina količina godišnjih oborina neprekidno smanjuje što dovodi do pojave suše najčešće već tjekom kasnog proljeća.Srednja godišnja temperatura zraka ovog područja varira između 14,5 C u okolici Šibenika do 13,5 C na miljevačkom platou. . Apsolutne minimalne temperature zraka najčešće se godišnje ispod vrijednosti koje mogu nanjeti veće štete maslini(-6C-7C).Ipak je u pojedinim godinama (primjerice 1929,1942,1947,1956,1962,1985,2012) dolazilo i do prodora znatno hladnijeg zraka ,koji je prouzroćio veća oštećenja u maslinicima. Tako je 1947 god u Šibeniku zabilježena temperatura od -14 C.Najpogodnija tla za uzgoj maslina su antropogena tla,nastala na smeđim tlima ili crvenicama.Samo na pojedinom ograničenim lokacijama ta tla prelaze dubinu od 60 cm. Siromašna su s humusom i ogranskom tvari. Pravilnom agrotehnikon i navodnjavanjem ,na njima se ipak može organizirati uspješan uzgoj maslina.
Rizici hladnog podneblja za maslinu nose i prednosti. 1. U pravilu redovita je rodnost a rijeđa alternativnost rađanja zbog učinka suma subinaktivnih zimskih temperatura. 2. Rijeđa je pojavnost bolesti i štetnika. 3. U sintezi ulja i stvaranja aroma više su koncentracije linolne i linolenske kiseline kao i enzima koji djeluju na njih u procesu prerade. Na taj način su ta ulja izrazite vočnosti a time i primamljivija kupcima i ocjenjivačima ulja. Ukoliko se plodovi pravovremeno poberu, korektno prerade, i na pravilan način uskladište ulja s ovih područja osvajaju češće šampionska priznanja.
Godišnji ciklusi života čovjeka i masline svake godine se ponavljaju u različitim okolnostima.Prilagodba čovjeka na maslinu i masline na postupke svog maslinara su u međuovisnosti. Na toj međuovisnosti stvaraju se kratkoročni ili dugoročni uspjesi ili neuspijesi bavljenja maslinarstvom.


maribili
Posts:5


19-12-2012 12:17 Alert 
Gosp. Težak!
Teško, al poučno štivo! Slažem se sa Vama. Odlučio sam prihvatiti izazov. Konzultirao sam neke ljude sa tog područja koji imaju iskustva u maslinarstvu, više manje pozitivna, uz poneka odstupanja u prvom redu vezana uz klimatske karakteristike toga kraja, ali istini za volju negativni kliimatski utjecaji, kiša, suše, poplave, vjetar i sl. imaju utjecaj na sve poljoprivredne kulture pa zašto ne i na masline, ali ljudi zbog toga ne odustaju, naprotiv.
Kroz siječanj priprema zemljišta, rezerviranje sadnica, i vjerojatno tijekom ožujka sadnja. Baza bi trebala biti oblica, garnirana sa drobnicom i krvavicom i pokojom "talijankom" , na 2500m2 pravilno rapoređenih moglo bi stati cca 60 sadnica pa što bog da! Da budem iskren nemam nikakvog iskustva rada u polju, baš zato me to privlači i i ne sumnjam da ću uspjeti u tome.
Težak
Posts:924


20-12-2012 6:19 Alert 
Poštovani Maribili,čestitam Vam na odluci da krenete u maslinarstvo. Izabrali ste izvrstan autohtoni sortiment koji Vam garantira uspjeh uz uvjet da pravilno postupate u agrotehnici i njezi maslina na tom području. Kao što sam rekao Vaš areal nosi rizike ali i prednosti u proizvodnji ulja visoke kakvoće. Budite uporni jer će se Vaš trud prije ili kasnije isplatiti proizvodnjom ulja za Vašu obitelj i prodju . Sjetiti ćete se mojih rijeći jednog dana uz korektnu preradu tražiti će se litra više vašeg ulja bez obzira na cijenu. Još jednom Sretno
selak
Posts:46


20-12-2012 12:05 Alert 
Maribili
Dobro došao i još bolje se snašao sa svetim drvom maslinovim.
bovovox
Posts:52


24-12-2012 12:47 Alert 
Dobro došao maribili , ja isto sadim masline u hladnijem području pa možemo razmjenit iskustva.
enumero
Posts:1


08-01-2013 1:03 Alert 
pozdravljeni vsi skupaj

ali se kje lahko dobi 200 000 litrov extra deviškega olivnega olja in kakšna je cena? (fob italijan port)
the pill man
Posts:55


08-01-2013 12:20 Alert 
A biće, biće 200 000l kod mene, za jedno par života i to iz svih godina zajedno...

A kome se žuri može u Todorića pitat, u Konzuma je po 35 KN, EDMU klasa nema šta...

Sad mi palo na pamet da se počnem bavit trgovinom ala balkan (ne gangam) style. Preprodavat ulje iz komine u EU.
Uostalom, ulje iz komine iz španjolske, italije, grčke i sl. kod nas se ionako "podjeviči" negdje oko granice, pa bi mogli uvozit ulje iz komine i čim prođe kamion jedan đir kroz RH ono postane EDMU i slati ga nazad...

Nemojte se naljutit, bija sam u nekom društvu pa mi napunilo glavu o vrhunskom ulju iz Konzuma, a po 35KN. Pa sam se malo istresa ovdje na forumu. Sorry.
Val
Posts:1683


08-01-2013 1:12 Alert 
Napisao the pill man on 08-01-2013 12:20
A biće, biće 200 000l kod mene, za jedno par života i to iz svih godina zajedno...

A kome se žuri može u Todorića pitat, u Konzuma je po 35 KN, EDMU klasa nema šta...

Sad mi palo na pamet da se počnem bavit trgovinom ala balkan (ne gangam) style. Preprodavat ulje iz komine u EU.
Uostalom, ulje iz komine iz španjolske, italije, grčke i sl. kod nas se ionako "podjeviči" negdje oko granice, pa bi mogli uvozit ulje iz komine i čim prođe kamion jedan đir kroz RH ono postane EDMU i slati ga nazad...

Nemojte se naljutit, bija sam u nekom društvu pa mi napunilo glavu o vrhunskom ulju iz Konzuma, a po 35KN. Pa sam se malo istresa ovdje na forumu. Sorry.





The pill man, nije to prava tema ali pogledaj ovo na Olive Oil Times.com

http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-business/producer-prices-rally-in-spain/27538

i na

/http://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-business/europe/olive-oil-prices-climb-again/31729

ko ne razume engleski:
11.7.2012 u Španiji cjena EDMU rinfuza, na veliko kod proizvođača
bila je: 1,67 Eura

1.8.2012 cjena je bila 1,92 Eura. Zbog najlošijeg uroda u Španjolskoj u zadnjih 13 godina cjena se 21.12.2012 digla na 2,56 Eura.

U Toscani je sedam lanaca supermarketa baš u vrijeme berbe maslina imalo akcijsku prodaju EDMU u 1 l i 5 l bocama po cjeni između 2,90 i 3,50 Eura (prosjek 3,00 Eura!)! I LJUDI KUPUJU!!!

Talijanskim malim proizvođačma (za nas ipak velikim) se to ne sviđa - ALI NIKO NE KAŽE, DA TO ULJE NIJE EDMU nego misle, da je jedini izlaz u superintenzivnim nasadima! Troškovi proiozvodnje smanjuju se za cjelih 80%!

http://www.agricultura.it/articolo.php?ID=5227
http://www.agricultura.it/articolo.php?ID=5202

Kad smo več kod sanje maslina!
U Pakistanu su odlučili posaditi još 4 miljuna stabala maslina - klasični uzgoj.......


Zbog loših dana su dobri dani bolji!
Težak
Posts:924


09-01-2013 1:20 Alert 
Makar nije tema aktualizirano je na ovim postovima: Treba razlučiti pojmovno što se podrazumjeva pod uljem komine masline. Često puta je i taj pojam zamaskiram samo tim nazivom a on u suštini ima različite tehničke i tehnološke pocese proizvodnje istog. Stoga među uljima dobivenih od komine masline postoje velike razlike. Evo kako se sve dobiva rekao bih druga klasa maslinovih ulja:
RAFINIRANO MASLINOVO ULJE:
Rafinirano maslinovo ulje dobiveno je od prirodnih maslinovih ulja primjenom postupka rafiniranja, koji ne djeluje na promjene prvobitnog sustava glicerida
MJEŠANO RAFINIRANO MASLINOVO ULJE:
Dobiva se križanjem rafiniranoga maslinova ulja i prirodnoga maslinova ulja, te se takvo stavlja u promet.
ULJE KOMINE MASLINE:
Proizvod je dobiven miješanjem rafiniranog ulja komine maslina i djevičanskih maslinovih ulja, osim maslinova ulja lampante, koji ne sadrži više od 1 g slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 g proizvoda. Komina, koja je čvrst ostatak koštica i pulpe nakon pre-šanja ili centrifugiranja, sadrži u sebi još 5% ulja koje se može ekstrahirati uz pomoć organskih otapala. Tako dobiveno sirovo ulje podvrgava se rafinaciji i dodaje mu se malo djevičanskog ulja (osim maslinova ulja lampante) pa nastaje gore spomenuta kategorija ulja - ulje komine masline
Naglasio bih da najveća opasnost po ljudsko zdravlje postoji u kritičnim točkama tehnološkog postupka dobivanja istih koristeći kemiska otapala u procesu izvlačenja ulja. Naime otapala koja se koriste imaju također svoj rok trajanja. U uvjetima štednje često se koriste otapala kojima je prošao rok a njihove rezidue u ulju mogu znatno utjecati na rad i funkciju jetre kod čovjeka. Nemoguće je u cijelosti ukloniti 100% rezidue takvih otapala.S druge strane kemiska industrija stvara sve modernija i brža otapala zbog ubrzanja tehnoloških postupaka ali su ta i potencijalno štetnija. Njihove residue imaju veću hepatotoksičnost .Drugi veliki problem u tehnološkom izvlačenju ulja komine jest koliko je kvalitetna komina? Koliko su daleko otišli oksidaciski procesi ulja u njoj i stvorili se potencijalno štetni spojevi? Dodatkom djevičanskog ulja u "obogaćivanju" istih oni nisu otklonjeni nego su skriveni. Skriveni su za okus ali nisu za jetru čovjeka kroz koju moraju proćii i ostaviti posljedice.
Što je s rafiniranjem?
Rafiniranje je složen proces koji uključuje korištenje kiselina, lužina, pare i drugih agensa. Procesom rafiniranja se uklanjaju sve arome i okusi iz maslinova ulja uključujući i prirodne antioksidanse. Umjetni antioksidansi, kao što su butylated hydroxyanisole (BHA) i povezan spoj butylated hydroxytoluene (BHT) treba dodati rafiniranom maslinovom ulju da bi imalo razuman rok trajanja. Kao takvo, za razliku od ekstra djevičanskih maslinovih ulja kod „laganih” maslinovih ulja nedostaje aroma, okus te svaki oblik gorčine . U stvari riječ "lagano" odnosi se samo na svjetlu boju. Osnovne faze rafinacije ulja su neutralizacija, dekoloriranje i deodoracija. Tijekom tih postupaka, uz upotrebu kemikalija, iz ulja se uklanja višak slobodnih masnih kiselina, neugodna smeđe-zelena boja i/ili neugodan miris, ali i cijeli niz korisnih tvari. Dodatkom malih količina jestivih djevičanskih ulja ovom se ulju popravljaju svojstva. Mješavina je u pravilu ulje vrlo blagog okusa i mirisa koje nailazi na dobar odaziv potrošača nenaviknutih na svojstva djevičanskih ulja.
Zaključak:
U našoj državi ne kontroliraju niti EDMU deklaracije ulja koja "starost" čekaju na policama supermarketa a kamoli da se testiraju residue jeftinih rafiniranih ulja. Zato te residue testiraju jetre potrošaća kojima je cijena takvih ulja prihvatljiva a ona je obično obrnuto proporcionalna rizicima zdravlja.
hripa
Posts:84


09-01-2013 1:36 Alert 
Štovani Val i ostali maslinari,

nije tema na ovom forumu ali nisu mi jasni ti odnosi na tržištu. Na policama su cijene doista velike za EDMU i neki proizvođači postižu visoke cijene. I kod nas i vani. Ono što sam vidio dostiže po 7, 10, pa i 20 EUR za bočicu od pola litre. Kako onda za deklarirano EDMU može biti cijena od 1,5 do 3 EUR. Nešto ozbiljno ne štima. Neupućen sam. Molim nekoga da me prosvijetli.
Hvala
Val
Posts:1683


09-01-2013 10:30 Alert 
Hripa, odgovorio sam ti pod drugom temom!

Zbog loših dana su dobri dani bolji!
nenomiai
Posts:29


28-04-2013 4:26 Alert 
Jel zna neko ima li kavih pravila kod skidanja resa sa malih maslina,?... da li u cvijetu ili prije ili kad se vec oprase, da li ostavit cijelu resu a samo skinuti potencijalne plodove ili kompletnu resu skinuti ( jer ima dosta malih listova na nekim)?
trava
Posts:429


28-04-2013 5:20 Alert 
Što prije ,to bolje,manje će hraniva i energije potrošiti.
Val
Posts:1683


02-05-2013 12:15 Alert 
Analitičar, Damire, molim hitan odgovor na pitanje: Koliko brzo zarodi Krvavica, ovakva kakve ste mi dojeli vas dvojica? Koliko godina treba čekati na prvi ozbiljni rod? Koliko joj je randman kod berbe u optimalnom vremenu?
Trebam nadomjestiti samo jednu sadnicu a imam veliki izbor sorti! Sami problemi!!

Zbog loših dana su dobri dani bolji!
selak
Posts:46


02-05-2013 11:26 Alert 
U petoj godini nešto malo a od 7 do 10 biće birićetno,radman u pravilu dva do tri % manje od oblice bez obzira uvjete rodnosti!
Val
Posts:1683


02-05-2013 12:17 Alert 
Napisao selak on 02-05-2013 11:26
U petoj godini nešto malo a od 7 do 10 biće birićetno,radman u pravilu dva do tri % manje od oblice bez obzira uvjete rodnosti!





Selak, hvala! Sad razumijem zašto govore, da maslinu sadiš za unuke!

Zbog loših dana su dobri dani bolji!
selak
Posts:46


02-05-2013 1:08 Alert 
Svi mmi manje više nečije trude beremo,red je održati tradiciju i povećati za koju maslinu više ,neko će to sigurno kad tad znati cijeniti!
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.
Page 34 of 34 << < 25262728293031323334

Forumi > 7maslina > Maslinarski savjeti > Sadnja mladih maslina



ActiveForums 3.6
21. travanj 2014