Subject: Mini uljare!
Prev Sljedeći
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.

Page 1 of 41234 > >>
Author Poruka
Toni
Posts:544


10-10-2012 12:18 Alert 
do sad nismo obradili ovu temu ili se bar ja nesićan da jesmo, a zanimljiva je tema jer je vrime od berbe i prerade.
na sve strane se pojavljuju mini uljare i pomalo postaju alternativa velikima!
kad mene je problem dogovor sa uljarama u doba ranijih berbi, jer me ne zanima berba u 11. misecu a tek tada uljare u kaštilima radu cili dan...
pitanje je jel te mini uljare vride ili ih triba izbjegavat!
Težak
Posts:1028


10-10-2012 5:17 Alert 
Poštovani Toni,postavio si zanimljivo pitanje,a odgovor na njega netko će cijelu sezonu prerade tražiti a možda i narednih sezona..Pokušati ću ti odgovoriti na njega koristeći svoje iskustvo i opredjeljenje a ne mora značiti da ću biti u pravu, jer sve ovisi o brojnim čimbenicima.
Ukoliko gledamo s fiziološkog stajališta aktivnost enzima u ulju određena je brojnim čimbenicima prije prerade,kao što su sorta,meteorološki uvjeti uzgoja,stupanj zrelosti,neoštečenost ploda i dr.Budući da svaka partija maslina predstavlja u tom smislu različitu situaciju,ne postoje standardni optimalni uvjeti miješanja (temperatura,trajanje operacije,koncentracija kisika u mješalici).Ipak s obzirom na dosadašnja saznanja za proizvodnju ulja visoke kakvoće preporučljivo je obaviti miješanje pri temperaturi tijesta ispod 28C u trajanju do 60 min.Proces miješanja sam posebno istaknuo kao najvažniji segment prerade uz izdvajnje ulja i kao razdjelnicu između kontinuiranog procesa u tri,dvije i dvije i pol faze prerade. Pred sezonu prerade maslinari su zasuti reklamama o novim uljarama za hladnu preradu na 24 C s najnovim tehnološkim riješenjima bez kisika,jednom riječju daju savršeno ulje.Krilatica svake prerade bi trebala biti: : "Kakvu kvalitetu doneseš takvu i odneseš " ako su uljara i uljar odradili korektno svoj posao uvažajavajući interes i zahtjev maslinara.Kao i u svakom poslu traži se iskustvo čovjeka uljara, a tehnika je važna ali nije presudna. Sve ima svoje, ali činjenica je da čovjek upravlja strojem a ne obrnuto.Jednom rečenicom rečeno" U rukama Mandušića Vuka svaka puška bit će ubojita".Mini uljara je lijepo zamišljena ali nikad do kraja završena prića s dvije faze. U konkurenciji s uljarama srednjeg (do 1500 kg/sat) i većih kapaciteta (Više od 1500 kg /sat)problemi nastaju u izdvajanju količine ulja kao i nekim bitnim nedostacima kod mješanja paste.Ja bih ponovio da uljaru i uljara s kojim je maslinar dosad zadovoljan ne treba mijenjati jer se već znate. Uljaru i uljara s kojim nisi potpuno zadovoljan treba mijenjati. Ipak je čovjek najbitniji u preradi kao i stečeno povjerenje.
Toni
Posts:544


14-10-2012 7:07 Alert 
fala Težak na savjetima i iskustvima koja mi svakako dobro dođu.
dilema je uvik prisutna ako u "svojoj" uljari nisi baš sa svime zadovoljan. najbliža velika uljara u kojoj svake godine prerađujen masline je dobra po pitanju urednosti, randmana i kvalitete ulja, ali loši su kad se triba dogovorit za popodnevnu preradu u ranijoj berbi, oni jednostavno radu do kad in taj dan dođe zadnji sa maslinama i nemaju namjeru čekat nikoga, tj. radit nikakve pauze...
a kod mene skoro svi beru od 1.11. tako da san ja crna ovca jer beren od 15.-20. 10. (kako koja godina)
Val
Posts:0


14-10-2012 8:03 Alert 
Toni, što si mislio sa mini uljarama? Kakav bi bio kapacitet?

Tu kod Umaga ima uljara Oliomio koja prerađuje 700 kg na sat i prima na preradu minimalno 150 kg maslina. Nekoliko ulja iz te uljare je više puta nagrađivano šampijonskim titulama ( Žigante, Zubin...!)!
Ja ipak ne idem više tamo, jer mi još nije do šampijonskih titula! Za sada mi je važnije, da me ne pokradu!
BRMBEČ
Posts:405


14-10-2012 11:34 Alert 
Toni-makar danas nije neki problem napravit đir do uljara koje počinju raniju preradu,mislim da ih ima oko Šibenika ili dođi do nas.Ja osobno imam rođaka u mistu koji ima uljaru,ali pođem do Nadina i tamo sam više nego zadovoljan.
BRMBEČ
Posts:405


14-10-2012 11:37 Alert 
Napisao Val on 14-10-2012 8:03
Toni, što si mislio sa mini uljarama? Kakav bi bio kapacitet?

Tu kod Umaga ima uljara Oliomio koja prerađuje 700 kg na sat i prima na preradu minimalno 150 kg maslina. Nekoliko ulja iz te uljare je više puta nagrađivano šampijonskim titulama ( Žigante, Zubin...!)!
Ja ipak ne idem više tamo, jer mi još nije do šampijonskih titula! Za sada mi je važnije, da me ne pokradu!



Nije ti to baš "mini" uljara,a 150 kg će primit gotovo sve uljare.
Toni
Posts:544


14-10-2012 11:37 Alert 
zanimaju me iskustva ostalih maslinara sa malim uljarama, jer su one relativno nove na ovim prostorima i donekle nepoznanica.
može li mala uljara tj. mali stroj dat kvalitetno ulje i dobar randman...
sa velikima je ponekad teško dogovorit termin, jer su kruti, al kod manjih tih problema nema, bar tu kod mene. ima mala uljara mislin kapaciteta 200kg/h i kad se dogovorin tad san na redu. prošle godine san ima nekih zaostataka od berbe, možda 80 kg i tamo san preradija. ulje je bilo OK ali ga nisan zadrža nego je isti dan prominilo vlasnika.
tu san falija, triba san bar litru ostavit da pratin kako se drži s vrimenon, danas bi više zna!
Val
Posts:0


15-10-2012 2:56 Alert 
Napisao BRMBEČ on 14-10-2012 11:37
Napisao Val on 14-10-2012 8:03
Toni, što si mislio sa mini uljarama? Kakav bi bio kapacitet?

Tu kod Umaga ima uljara Oliomio koja prerađuje 700 kg na sat i prima na preradu minimalno 150 kg maslina. Nekoliko ulja iz te uljare je više puta nagrađivano šampijonskim titulama ( Žigante, Zubin...!)!
Ja ipak ne idem više tamo, jer mi još nije do šampijonskih titula! Za sada mi je važnije, da me ne pokradu!



Nije ti to baš "mini" uljara,a 150 kg će primit gotovo sve uljare.





Ne kod nas! I ova koja prima 150 kg (Farnažine)prima to samo kad nema velike gužve. Tada i oni dižu na 200 a svi ostali imaju 300 kg minimum (Krasica, Baredine).
Ima i jedna mini uljara u Kremenju. Kapacitet joj je 200 kg na sat! A najmanja količina jim je 200 kg.!! Tako je meni rečeno. Sutradan me je vlasnik zvao i rekao rekao, da može i manje ali sa tim, da dođem na red tek na kraju dana ili noči kad završi sve one koji imaju 200 ili više kg iako donesu masline posle onoga koji ima manje od 200 kg. Love it or leave it!!
Znam neke koji su preradili masline u toj uljari i kažu, da su zadovoljni kvalitetom ulja!
BRMBEČ
Posts:405


16-10-2012 3:25 Alert 
Val-mislim da nije problem tolika količina maslina,jer oni imaju svoj minimum po kojem ti zaračunaju,a njih nije briga što ti imaš manje,pa tko hoće platiti i uistinu imati svoje ulje(jer mnogi zaminu masline za ulje) onda će i na to pristati.
Bilo kako bilo,ja sam u početku išao u jednu "mini" uljaru,pa nisam baš imao kvalitetu ulja ka danas,a ni znanje o navedenom nije bilo na nivou,bojim se da ni mnogi friški vlasnici i velikih uljara nisu baš educirani,ali zato biramo i tražimo di ćemo biti zadovoljni,ja sam to pronašao i mislim da minjanje ne dolazi u obzir
jerman
Posts:107


16-10-2012 6:12 Alert 
Ono što je napisao Tezak je tacno čovjek upravlja strojem a ne obtatno.Mini uljare od 150-1000kg na sat su
savrsene linije koje daju sigurno kvalitetno ulje za medalj.Pobjednik iz Krasice preradijo je masline u mini
uljari u Babičih blizu KOpra 1000kg na sat brez separatora.Tako ulje je najbolje obmah filtrirat.
Uljare koje rade sa separatorima a to su vece linije od 2500kg na sat se ulje kad ide iz Dekantera u separatoru
uvjek sagrije za malo vremena preko 32C zbog velikig okretaja separarora a u separator se dodaje i voda,takva
ulja su čista ali i pustija.Takva ulja ni dobro odmah filtrirat.
Kod malih uljara je bitno da pasta polako prolazi iz miješalice u dekanter tako da on stobolje odvoji kosticu i vodu
od ulja ako se tu gresi dobiš ulje sa vudom.
Onaj koji misli samo na biznis sa mini uljaru napravit če vise štete nego koristi.
To nisu mišljene za biznis nego za maslinare koji žele svoje ulje(vise od 1000 maslina.)i

BRMBEČ
Posts:405


17-10-2012 9:29 Alert 
jerman,mini uljara je možda do 200 kg/h,ovo o čem ti povedaš,to ne spada u kategoriju mini uljara
josipc
Posts:33


17-10-2012 10:16 Alert 
A što je sa Damorovim uljarama 10-30 kg , reklamiraju se u Maslinaru?
Toni
Posts:544


17-10-2012 11:51 Alert 
to nije tema ove rasprave jer su to "Micro" uljare
šalim se naravno!
vidija san te oglase i nisu mi baš jasni na koju grupu kupaca ciljaju???
možda na solo penzionere bez ikoga svoga, jer da su bar dva čovika otišla brat donili bi doma 50-60 kili. e sad se ti nakon berbe uvati prerade još 3 ure sa tim mikro strojevima dok iscidiš cilih 7-8 litara ulja, ma bezveze...
po meni ispod 50 kg/h stroj nema puno smisla, tj. recimo stroj kapaciteta 100kg/h pa ga vrtiš na 50% brzine
jerman
Posts:107


17-10-2012 12:25 Alert 
Uljara koja stoji u garaži na 30m2 ne može bit drugo ko mini uljara.A velika uljara je ona od 10.000kg na sat pa gore.Uljara koja ima dekanter za 200l na sat to je maximum taka uljara može napravit dobro ulje samo ako radi 100-120l na sat.Puno zavisi i od sorte i tvrdosti kostice.Bijo sam prisutan kad se radilo ulje od štorte i uljar je imao velike probleme zbog vrlo tvrde kostice.
One mikro uljare 10-30kg pa budite ozbilni naberes 400kg i prerađejes 2 dana bez spavanja.
Te uljare prave ulje samo tu je sve u jednom komadu mlin mesalica i dekanter. Problem je tu utjecaj na temperature koju nemas pod nadzorom.Ako imas takvo uljaricu u garazi i nije grijana moze se desit da ne dobijes ni ulja.
BRMBEČ
Posts:405


18-10-2012 5:59 Alert 
Napisao jerman on 17-10-2012 12:25
Uljara koja stoji u garaži na 30m2 ne može bit drugo ko mini uljara.A velika uljara je ona od 10.000kg na sat pa gore.Uljara koja ima dekanter za 200l na sat to je maximum taka uljara može napravit dobro ulje samo ako radi 100-120l na sat.Puno zavisi i od sorte i tvrdosti kostice.Bijo sam prisutan kad se radilo ulje od štorte i uljar je imao velike probleme zbog vrlo tvrde kostice.
One mikro uljare 10-30kg pa budite ozbilni naberes 400kg i prerađejes 2 dana bez spavanja.
Te uljare prave ulje samo tu je sve u jednom komadu mlin mesalica i dekanter. Problem je tu utjecaj na temperature koju nemas pod nadzorom.Ako imas takvo uljaricu u garazi i nije grijana moze se desit da ne dobijes ni ulja.



Ako je mini uljara,koja ima kapacitet do 10 000 kg/h,onda Toni nemaš više čim razbijat glavu,jer su sve naše uljare "mini" uljare,nećemo ulazit u kvadraturu prostora u kojem se nalaze,jer lako stanu u 30m2.
Možda i je tako u Tunisu,Španjolskoj,Italiji,...,ali kod nas to baš i ne stoji,nemamo mi tolike nasade,možda kod Vas u Sloveniji i ima
analitičar
Posts:688


18-10-2012 6:45 Alert 
Moja spoznaja o mini uljarama je da kao i svaka ima i prednosti i mana :

prednosti - mala početna investicija , ne moraš se moliti nikome kada brati , a kada doći na red za preradu , moguća prerada u samom masliniku ( gdje su teški uvjeti za berbu i prijevoz ) , optimalizacija prerade po samoj berbi , mogućnost dodatne zarade

mane - moguć problem usklađivanja berbe i kapaciteta , malen rok trajanja vitalnih dijelova , u radu na gornjoj granici mogućnosti upitna kvaliteta ulja , potreba za filtriranjem tek dobivenog ulja , otkazivanje rada usred isplanirane berbe , relativno velik ulog u servise za dobivenu količinu rada , mrtvi kapital tijekom 10-11 mjeseci godišnje .
Kao i mnoge priče u maslinarstvu , i ovdje je mogući novac na raspolaganju vrlo važan faktor .
Ozbiljniji proizvođač ulja treba studiju isplativosti prerade na više načina , te odabire ponekad i manje povoljnu , ako mu ta garantira odličan kvalitet proizvoda , a to mu je najvažniji uvjet .
mrki
Posts:149


19-10-2012 1:02 Alert 
Mini uljare bi po meni bile super stvar za nekog koji ima minimalno cca 300 stabala maslina tj minimalni prinos oko 6t ploda masline po godini .Ispod te kolicine stabala stvarno se ne isplati tako nesto imati ili kupovati . Vrlo vjerovatno bi za ekonomsku racunicu bilo potrebno samliti jos nekolicini njih( ukupno 10 tona ) da se pokriju troskovi struje i servisa .
Pod broj jedan je cistoca na koju mozes kao vlasnik izravno utjecati naime meni je jako ruzno kad ljudi prstima kusivaju ulje a ono tece iz stroja u kantu ili posudu . Druga stvar mi je jako ruzna sto onaj prostor iz kojeg ulje ide u kantu( onaj inox na kolima sa špinom ) je uvik isti znaci ako covik ima odlicno ulje za natjecanje ili ne znam zeli na svom ulju postici neki okus njegovo ulje ce se miješati sa uljima od svih prije njega . Lipše, kemijski ispravnije bi bilo da se taj komad mijenja prilikom svakom novog istjecanja ulja . Ne znam koliko kosta ta posuda ali minimalno tri bi trebala po meni imati svaka uljara ; jedan radi , jedan čeka; jedan se pere . Osobno sam bio svjedokom kad je covjek preradio cca250 kg coratina koja ima jako pikatan okus a dobio sasvim nesto drugo i godinu poslije se svadjao sa drugim uljarom da je mu je on unistio ulje da njegovo ulje ne moze biti pikantno nego blago . I svatko ima sigurno svoj ukus ulja .
Maslinar sa npr 400 stabala u punom rodu ima sigurno velike troskove sto se tice gnojidbe pa tu kominu moze jako dobro upotrijebiti kod gnojenja maslina .
Sama berba maslina je olaksana jer beres kad hoces i mozes raditi ulja po sortama ili brati npr samo prosarane masline ovaj tjedan a drugi opet ostale prosarane i tako dok ne poberes . Onda dolazi ono od Vala da li oni uljari uzimaju malo ulja i za sebe kroz neku cijevcicu tj utjecaj na randman od same uljare;bio sam isto tako svjedokom u jednoj mini uljari gdje sam cuo vlasnika da govori radniku da ubrza malo proces jer mu dolazi musterija sa dvi tone . Taj na kojem je bio ubrzan proces je imao smijesnih 10% ulja i cudom se cudio a ja sam prije njega imao ajmo reci normalnih 13% randmana i svi su prije mene imali tako 13-15%
Možda i najbitnije je da cijeli proces od uzgoja ploda do njegove prerade je iskljucivo pod vasom kontrolom . Vi ste 100% odgovorni i zasluzni za ulje .
Isto tako me nervira uljara di ja meljem to malo maslina sto imam i kako tezak kaze covjek upravlja strojem a ne stroj covikom .Naime vec tri godine ne mogu na displayu namistiti ono sto treba biti jer kao njihov serviser Baldasar ne zna to namistiti ili nije znao to namistiti prvu godinu pa je ostalo tako . A kad postavis pitanje oko toga "ma to je tako "je njihov odgovor "to nisu pravi podaci".Iako je vlasnik uljare Ok i radnik je isto tako OK i sa ljudske strane su stvarno svi tamo OK ali ako pogledas da su traljavi kod toga da su kupili najmoderniji stroj sa automatikom i elektronikom da takvu sitnicu koju bi im svaki dobar inz elektronike rijesio za 1k kuna ne mogu dovesti u red onda kakvi su kod kemije procesa ili čistoće .
Zakon velikih brojeva nam govori da je kod velikih uljara i veca mogućnost greske tj da će sigurno biti neki zajeb a na nama ispada da se nadamo da nece biti na nama . Velika uljara sigurno ima i vecu potrosnju struje sa tim i vece troskove tj kako se nekome tko ima kapacitet obrade 1000kg na sat isplati obradjivati 300 kg na sat .Njegov stroj sa svojim gabaritima trosi vise struje a naplacuje samo 300 kg na sat !!!! a i samom velicinom dozvoljava mogucnost cijevčice koja odvaja ajmo biti pozitivni i reci 1% ulja sebi u neku posudu tamo negdi sa strane . E sad ako je struja kresila oko nekih cca 20% hoce li i cijena prerade kresiti toliko što bi bilo realno ili ce se ugradjivati neki odvojci za ulje !!!
Da imam cca 300 stabala maslina i finacijskih mogučnosti sigurno bi investirao u svoju mini uljaru .

.
Evo jedan link bez ikakve primisli za reklamiranje ali mislim da moze stati u svaku garazu .
http://www.tem.it/prodotti3.asp?IdProd=115&IdCat=1
http://www.tem.it/admin/doc/OLIOMIO100.pdf

Sumnjam dakle postojim (Cogito ergo sum)
Val
Posts:0


19-10-2012 2:31 Alert 
Mrki, u ovom postu svaka ti je na mjestu! Slažem se 100%!
Oliomio ima i onaj uljar o kome sam pisao.Taj ne prerađiva samo svoje nego i za druge ali ne prihvača manje od 200 kg osim na kraju dana.... Cijena prerade mu je prošle godine bila 1,20 kn/kg dok je ostalima bila 1,40 a sad su ti ostali digli na 1,50 kn/kg.
mrki
Posts:149


19-10-2012 3:40 Alert 
Barba Val pa to je to. Cijena energije struje je lako dostupna isto tako na internetu se moze pronaci koliko koji stroj trosi energije po satu i kolika je cijena stroja i otprilike se zna koliki su mu troskovi radne snage i sad sto nas jebu i govore mi radimo za 1,50 kn npr kad njihova racunica kaze da on trosi 13Kw po satu minimalno a cijena elektricne energije je bila 0,7 kn =1kW znaci on potrosi npr Oliomio200 13kw za sat vremena ima trosak od cijene struje za jedan sat kao ja za cijeli misec cca 4člano kucanstvo potrosi 13 kw po danu sa štednim žaruljama i sad udri poreze i ostalo kako se njima to isplati ako nemaju cijevčicu !!!!!!!!
Na primjer stroj Oliomio200 trosi 13 kw po satu znaci u 18 sati rada da covjek odspava potrosi 13*18=163 kn po danu ali tu je pdv + naknade zanci to sigurno *1,1 dodjemo do cijene po danu od 200 kn po satu ulaznih troskova samo za struju. e sad on od mene uzme
za 200kg *1,5kn to je promet u kn od 300kn ej kako je on platio ostale troskove radnik (djelatnik ) servis porez drzavi ako nema cijevčicu .
koliko trose struje ti veliki strojevi sto ih jerman spominje ne znam ali nije mi jasno kako se njemu isplati uzeti 200-300 kg kad znamo da on ima kapacitet po satu od 1500+ to mi nije jasno .
Sad će mi se neki uljar javiti sa strojem od npr 6000 kg kapaciteta na sat i reci da on placa struje manje nego sta sam ja naveo i onda svaka rasprava postaje SF .
I onaj koji ima cijenu od 1,5 kn/ kg i onaj od 1,2kg /kn nas kradu sigurno ili kradu drzavu a kako mi zivimo u ovoj drzavi onda neizravno kradu nas isto . Jer od tvojih 200kg on uzme 1 litru koju proda po 100 kn znaci ako ima takvih 18 on ima 1800 kn ciste love po danu . Po meni realna cijena isplativosti prerade ulja bila bi 500 kg minimalno po cijeni od 2kn +naravno obavezno pridržavanje svih mojih higjenskih zahtjeva .
Ja nemam 500kg da sameljem odjednom ali to je minimun po meni koji bi po satu uljari smjeli imati a da ne kradu !!!

Sumnjam dakle postojim (Cogito ergo sum)
Val
Posts:0


19-10-2012 12:24 Alert 
Mrki, kad uljara od 1500 kg prerađuje tvojih 200 kg u isto vrijeme prerađuje još 1200 od nekoga drugoga. Znači radi 5 x 300). Samo ako neko ima više od 1500 kg rade sa punim kapacitetom ali rjetko rade samo za 200 ili 300 ili 500 kg. Što ne znači, da jim cjevčice nisu potrebne!

Kako takva uljara ne radi sve vrijeme istim (punim) kapacitetom teško je tu preračunati potrošak struje dok je kod manje to puno lakše!
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.
Page 1 of 41234 > >>

Forumi > 7maslina > Maslinarski savjeti > Mini uljare!



ActiveForums 3.6
21. listopad 2014