Subject: BOLESTI I NAMETNICI MASLINE
Prev Sljedeći
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.

Page 30 of 61 << < 29303132333435363738 > >>
Author Poruka
rajka
Posts:110


07-02-2013 11:06 Alert 
Nisam našao ništa vezano za "krečenje" maslina. Zanima me mišljenje forumaša. Radi se o bijeljenju debla vapnom:
5 kg gašenog ili hidratiziranog vapna
0,5 kg močivog sumpora
0,5 kg kuhinjske soli
Voda
Poštar
Posts:427


07-02-2013 3:09 Alert 
O tome sam pisao dosta davno.Krečenjem češ zaštititi deblo masline od uzdužnog pucanja kore na stablu (kad sunce jaće zgrije),ali ne i od nekih beštija.Ako nemaš gašenog vapna,saspi u neku posudu sa vodom građevinsko vapno,(ono iz vreće) i pusti ga par dana da stoji u toj vodi.Što dulje to bolje.Kada želiš bijeliti masline,a već si morao iako i sada nije kasno u to vapno ako nemaš kalafonija ili sumpora stavi samo kuhinjsku sol i dobro,dobro izmiješaj.Masa ti nesmije biti prerijetka.Uzmi molersku četku,dobro se razmaši i to je sve.LOL!
rajka
Posts:110


07-02-2013 10:36 Alert 
HVALA poštar
analitičar
Posts:745


08-02-2013 11:36 Alert 
... ako ima posolice , treba li dodavati sol u vapno ????
Poštar
Posts:427


08-02-2013 1:25 Alert 
Treba,treba,lipi moj Analitičar .Teže će kiša sprati vapno sa lipotica ako ima u vapnu dosta soli.
eyeballl
Posts:26


09-02-2013 9:43 Alert 
Čitam podosta ovaj forum i pronađe se jako puno korisnih stvari koje bi inače morao učiti na vlastitim greškama pošto sam novi neiskusan u maslinarstvu.
Volio bi da netko iskusniji pogleda napad na moje masline.
Čitajući forum i uspoređujući slike pretpostavljam da je to djelo jasminovog moljca ili pipe (moguće i kombinacija).
Ukoliko su potrebne bilo kakve dodatne informacije ili slike slobodno me zatražite.
Volio bi ako bi mi neko mogao dati preporuku za tretiranje kako bi spriječio da se pojava ponovi u takvom obimu.
Na svakom komentaru ili prijedlogu unaprijed sam zahvalanToni
Posts:556


09-02-2013 11:53 Alert 
vrhove ti jede moljac a ovo lišće na 2. slici bi mogla bit skorovača!
evo kako je zaustavit, slika govori 1000 riči...

analitičar
Posts:745


10-02-2013 12:14 Alert 
Čitajući forum i uspoređujući slike pretpostavljam da je to djelo jasminovog moljca ili pipe (moguće i kombinacija).

... jesen je bila dosta topla i vlažna , pa moljci nakon onako sušnog lita znaju imati napade na mlade listiće , koji isto nakon duže suše navale rasti ka ludi .
Primijetio sam i neke nove " klince " moljce , koji nisu ni slični jasminovom , a čini mi se da isto grickaju , nemam potvrdu koji su to , vidim ih i na blitvi i na travi ispod maslina .
Kod male sadnice maslinar se užasava od štete , poslije to niti ne gledaš , dosta tih vrhova ide u rezidbi sa stabla .
Kondicija tvojih lipotica mi se čini na oko odlična , pa možda i ne triba dizat paniku .
eyeballl
Posts:26


10-02-2013 6:28 Alert 
Toni, analitičar hvala na brzim odgovorima...
Potvrdili ste djelom i moja razmišljanja o štetnicima.
Ovo sa toplom i dugom jeseni te ekstremno sušnim ljetom je bila kombinacija i ove godine naravno da to pogoduje svim bubama i gljivicama :-(
Ma najgore mi je to što je dio sadnica posađen 2012 na proljeće pa bi ih htio obraniti čim vrijeme dopusti. Naime do sada kiše i niske temperature ne ostavljaju mnogo prilika za rad oko maslina, mada ih sada ni nebi tribalo puno dirat?
Znači ovako bi otprilike išlo:
PIPE - preporuka za postaviti ekotrap (ako se tako zove ta mrežica?) čim je prije moguće i pomogućnosti nadzirati stanje maslina ispod njega tokom ljeta da ne "zakuhaju" kako se može vidi na nekim komentarima?
MOLJCI - ima li još kakva efikasna metoda osim lova na leptire :-D (mislim kemijska ili mehanička)

Što se tiče kondicije tu sam prošao neke škole na svojih prvih 25 maslina pa sada se trudim što manje griješiti ... pravovremeno gnojenje, rezidba, prihrana dušikom, 10-15tak borbi protiv korova godišnje (u biti čim počme nicat kačim motičice i plitko poorem) i sve to trebalo bi dati nekakav rezultat.
said.s
Posts:321


11-02-2013 4:26 Alert 
Eyeball,pravo je vrijeme za zimsko prskanje crvenim ili modrim uljem,cime ces "jednim metkom ubiti 2 zeca".Ja sam do prosle godine imao konstantne napade jasminovog moljca,a prosle godine poslije zimskog prskanja,nije ih vise bilo.Ovim prskanjem ces smanjiti i napade "paunovog oka".Pozdrav!
Val
Posts:0


11-02-2013 9:00 Alert 

Koristim prigodu, da Poštaru javim, da nikada nisam mislio, da sam wunderkind! Ali znam da , Calypso SC 480 nikad nije bio registriran u RH za upotrebu na maslini i još nije.

http://www.bayercropscience.com.hr/Insekticidi/Calypso_SC/

http://pinova.hr/hr_HR/katalog-proizvoda/sredstva-za-zastitu-bilja/insekticidi/sistemicni-insekticidi/calypso-sc-480


Prskati nečim što nije registrirano je zabranjeno! A ti, ako si uvjeren, da sam u krivu, negiraj me linkom koji dokazuje , da si ti u pravu! Ako sam u krivu javno ću na forumu molit za oprost!
A ono, ako je dobro za mandarinu, dobro je i za maslinu, zaboravi. Jer propis je propis a mandarina mandarina
Poštar
Posts:427


11-02-2013 2:06 Alert 
@Val
Evo ti po treči puta posst od 11.8 2010 gdje ti sve piše,pa uživaj.autori L.Bičak,M.Car,A.Kotlar,V.Šimunović,naklada 1000 primjeraka,pripremljena u suradnji s Institutom za mediteransku poljoprivredu iz Barija,a financ. od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije.Ako misliš da su atori i spomenuti istitut budala O.K.Za mene je bilo kakva diskusija s tobom završena i da nema linka,knjižica je koštala 40 kn.i kupljena u vočarskom institutu.

@Konačno sam malo detaljnije pročitao knjižicu TEHNOLOŠKE SMJERNICE ZA INTEGRIRANU PROIZVODNJU od HZPSS,Siječanj 2008,autori L.Bičak,M.Car,A.Kotlar,V.Šimunović,naklada 1000 primjeraka,pripremljena u suradnji s Institutom za mediteransku poljoprivredu iz Barija,a financ. Od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije.TO SU NOVI POGLEDI NA PROIZVODNJU MASLINA KOJI JE DANAS STANDARD U RAZVIJENOM SVIJETU.
U toj knjižici između ostalog piše da je djelatna i dozvoljena tvar protiv Maslininog moljaca ,Dipterex 80,karenca 28 dana i Calypso SC 480,karenca 14 dana.Drugi preparati uopče se ne spominju. Eto kolega @Val me razapeo na forumu zbog toga što sam napisao da je Calypso djelatni protiv maslinine buhe.Kolega piše da taj preparat je za agrume ali da nije za masline jer nigdje ne piše.Evo našli smo gdje piše,dapaće to se i preporuča.Znači, ako prskate pred samu cvatnju ,protiv Maslininog moljca sa Calypsom kako preporučuju autori u istom prskanju riješit će se i maslinina buha.
edson
Posts:157


11-02-2013 4:11 Alert 

Poštar,

nisi u pravu. Knjižica na koju se pozivaš je izdana 2008. Tada su važili neki drugi zakoni a danas vrijede drugi. CALYPSO SC 480 nikad ni tada ni danas nije dozvoljen za upotrebu u maslinarstvu. Danas na stotine kojekakvih preparata i sredstava ima za kupit ali imaju li dozvolu za upotrebu u maslinarstvu. Integrirana proizvodnja podrazumijeva uravnoteženu primjenu agrotehničkih mjera u svrhu proizvodnje ekološki i ekonomski prihvatljivih proizvoda u cilju zaštite zdravlja ljudi, prirode, životinja, okoliša i zaštite interesa potrošača, a calypso je miljama daleko. Da se uvjeriš da isti nije za upotrebu u maslinarstvu i da nije dozvoljen u integriranoj proizvodnji kako pišu gori spomenuti autori i sponzori talijani pročitaj:

Tehnološke upute za integriranu proizvodnju voća za 2013g ( nema ga ni u 2011 i 2012 ) i
Narodne novine br.94 od 2012g Ministarstvo poljoprivrede Upisnik registriranih sredstava za zaštitu bilja.
Val
Posts:0


11-02-2013 11:14 Alert 
Edsone, hvala!

Poštare, sad vidiš što sve naše struka može napisati! Na žalost najčešče samo prepisuju iz neke strane literature sa navsdbom vira ili bez. Zbog saradnje s institutom u Bariju su pisali (ili prepisalui) ono što je dozvoljeno u Italiji!!! U Italiji karenca za bakar je 20 dana kod nas 56 dana! Kokjeg ćeš se ti držat?


Za tebe je diskusija završena! Hvala bogu! Ja tebi dva svježa linka od jučer pa ti to nije dokaz!

Još ono o krečenju stabala. Imaš pravo kad kažeš, da je to za zaštitu od zime! Ali nemaš pravo, kad kažeš, da nije to zaštitu od nekih nametnika. Neki kreče samo zbog zime neki samo zbog nametnika, neki zbog obojeg!
Ja u životu još nisam vidio okrečene masline ali vidio sam bezbroj okrečenih stabala u tropiku! Svu sreću!
edson
Posts:157


12-02-2013 4:30 Alert 
Val,
nema potrebe za zahvalom jer želja mi je bila ukazat da mnogi maslinari koriste razna zaštitna sredstva, a da nikad nisu testirana na maslini. DUNDO1, forumaš, o tome puno zna, radi u ministarstvu i fito inspektor je.
Poštar, nije mi želja da te razapnem, jer opasnost od nestručne upotrebe i prometa sredstava za zaštitu bilja može imat nesagledive posljedice. Treba se upućivat na oprez i stručnost. Isticati opasnost kod primjene pojedinih proizvoda i vodit računa o zakonskim odredbama koje propisuje državna uprava.
Poštar
Posts:427


12-02-2013 9:18 Alert 
Kladio sam se da češ se ti javiti kao poklopac i evo dobio okladu !
edson
Posts:157


12-02-2013 10:28 Alert 

Poštar,
nemaš razloga za ljutnjom, ja sam napisao da calypso nije evidentiran za upotrebu u maslinarstvu i potkrijepio to argumentima.
škrobica
Posts:236


12-02-2013 11:31 Alert 
Napisao Poštar on 12-02-2013 9:18
Kladio sam se da češ se ti javiti kao poklopac i evo dobio okladu !


Poštovani , SVI SA FORUMA!

Zašto ova nervoza između, donedavnim, prijateljima, poznanicima i forumskih sugovornicima.? ???????????????????????????????????????????????????????????

Mislim da smo svi pametni ljudi, ali u ovom trenutku fali NAM STRPLJENJA, TOLERANCIJE I JOŠ VIŠE MUDROSTI.!!!!!!!

Bez potrebe je ova "Neuroza", a i Jugo ne popušta.!!!!

Val
Posts:0


13-02-2013 4:57 Alert 
Evo nešto o integriranoj proizvodnji maslinovog ulja:

Iz Zadarskog lista:

Međutim, do danas u integriranu proizvodnju maslinarske proizvodnje nije uključen ni jedan proizvođač s našeg područja, a upravo u našoj županiji perspektiva integrirane proizvodnje je velika obzirom da je proizvodnja maslina i maslinova ulja posao koji pomaže u egzistenciji mnogim obiteljima u priobalju i na otocima.

Svako tržište, a poglavito turističko traži garanciju kvalitete, a nju može dati samo kontrola proizvodnje i kontrola proizvoda koju pruža nadzirana, ekološka ili integrirana proizvodnja sa svojim certifikatom.

1. U sustav kontrolirane ekološke maslinarske proizvodnje uključen je veći broj maslinara na području naše županije - jedan od njih je i Ivan Atelj iz Zagrada kraj Nadina sa svojih gotovo tisuću stabala

2. Jedan od najnagrađivanijih maslinara Marin Matešić iz Dikla iako nije u sustavu ni ekološke, a ni integrirane strogo vodi računa o agrotehnici u svom masliniku

3. Maslinovo ulje s certifikatom nadzirane proizvodnje - eko ili integrirane - sigurniji put ka potrošaču


Evo linka za cijeli tekst:
http://www.zadarskilist.hr/clanci/14042012/u-sustavu-integrirane-proizvodnje-nijedan-maslinar-iz-zadarske-zupanije


nika
Posts:16


14-02-2013 5:13 Alert 
Pozdrav
imam jedan problem
sad sam reza mlade masline-10 godina i vidio na granama rak ih uvatio-kraste....šta da radim ???.....
ma i lani sam vidio na pokojoj grani i probao mazat gustim bakrom.... koda sam ih riješio ali sad ima i na drugim stablima .....
ove masline nisu kao sadnica kupljene nego su od starih maslina-tapta donešene i posađene
meni su rekli stari ljudi da je to donešeno s tapta......šta da radim ako ih posićem neće mi ništa ostat......dal da skinem kraste i zamažem gustim bakrom ranu a ostatak grana poprskam razrijeđenim bakrom.........imam oko 40 stabala......
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.
Page 30 of 61 << < 29303132333435363738 > >>

Forumi > 7maslina > Maslinarski savjeti > BOLESTI I NAMETNICI MASLINEActiveForums 3.6
30. studeni 2015