Subject: Navrtanje maslina
Prev Sljedeći
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.

Author Poruka
Gasul
Posts:6


29-04-2010 6:27 Alert 
Pozdrav svim maslinarima i onima koji se tek spremaju da to budu. Preveo sam tekst o navrtanju maslina metodom zakrpe s pupovima. To je metoda koju su razvili Kalifornijski maslinari. Cijeli prijevod sa slikama možete pogledati na mom blogu.

http://sveomaslini.blogspot.com

Možda je naziv metode dvojben zato vas molim za komentar.
trava
Posts:473


29-04-2010 3:25 Alert 
Lijepo napravljeno i prevedeno,naziv metode može biti okuliranje na prozor ili navrtanje na prozor.Moram spomenuti da nas je Val već obavijestio o ovom članku u originalu na engleskom jeziku, kao i na video uradak u kojem nam stariji španjolac vješto demonstrira sličan način kalemljenja.(Val-posts155-02.03.2010) Meni osobno se više sviđa onaj španjolski način,izrezivanje otvora u staroj kori i ubacivanje plemke-kore sa pupovima je puno jednostavnije ,može se izvesti higijenskije,bez nepotrebnog povlačenja nježne strane kore po staroj kori i bez nepotrebnih dodira prstima.Smatram da je onaj španjolski način puno jednostavniji što ne znači da neču probati i ovaj kalifornijski,baš sam danas dobio lijepu debelu plemku.Pozdrav Gasule.
Val
Posts:0


01-05-2010 1:26 Alert 
Gasul, dobrodošao na 7maslina.net. Ja ovaj tvoj blog nikako da otvorim. U čemu je kvaka? Dobro, da tekst poznam u originalu..

Metoda navrtanja Zakrpe s pupovima je dobar izraz a moglo bi biti i Umetak ili tako nekako. Engleski patch je hrvatski zakrpa, umetak itd.

Ali ima još jedna treča metoda slična tom kalifornijskom i onom šoanjolskom. Naime Španjolci otvaraju "dvokrilni prozor" a pa ovoj, mislim da grčkoj metodi, prozor je "jednokrilni". Zarežeš dole, gore i sa desne te otvoriš prozorčič prema ljevoj, ubaciš zakrpu sa pupovima te zatvoriš prozor!!! Ova dve metode su po mome bolje od Kalifornijske jer su jednostavnije jer kora potiskuje zakrpu plemke koje na taj način bolje prilegne na podlogu. Kalifornijska je više za mlađe masline ili manje grane gdje kora nije puno deblja od kore plemke a kod starijih stabala, sa debelom korom ove dve zadnje metode su definitivno bolje, jer koru plemke pritišču na podlogu. Ali dobro je ne zaboraviti staviti list ili dva masline između zakrpe i kore masline na koju navrčemo.

Ova metoda je u slikama na Flickr od Yahoo-ja. Neznam tačno objasniti ali probajte ovako... Ukucaš Flickr pa Riabaeck's photostream pa kad se stranica otvori upišeš Olive grafting i evo ti slika

Jasam jučer iz radoznalosti pogledao moje uradke od prije 23 dana i sve mi ljepo izgleda. Na nekima se jasno vide kalusi. Kod navrtanja mi se jedna zakrpa slomila pa sam ipak stavio oba komada u isti prozorčič i kako izgleda do sada uvatit če se obadabva. I još sam umjesto plastične vezice sve povezao "piturskim selotejpom". Vrlo praktično.

Gasule, navrtanje maslina je več bilo obrađeno u temama Kalemljenje, Cjepljenje na tom istom forumu u Maslinarski savjeti... Bolje, da ne otvaramo previše istih tema...
Toni
Posts:556


02-05-2010 10:48 Alert 
sad je idealno vrime za navrtanje, pa nož i plemke u ruke i udri...
za par godina eto prvih plodova vridnih ruku!
Gasul
Posts:6


05-05-2010 6:00 Alert 
Ne znam zašto ne možeš otvorit , evo ja sam sad provao i otvara se u redu. Nego zanima me ima li di kupit onu specijalnu traku za navrtanje.
Val
Posts:0


05-05-2010 1:06 Alert 
Gasule, nemam pojma zašto ne mogu otvorit tvoj blog ali ne ide pa ne ide... Ali ne mogu ni slike poslat na forum, format JPEG, size. 27,7 kb ali daje mi da slika ne ide dalje jer je krivi file ili over 100 kb.. (wrong file or over 100 kb). Neznam gdje grešim..

One specijalnu traku se kupi u poljo trgovinama ali ja rabim onu pitursku traku od papira, 5-6 puta jeftinija a učinak isti!! Ta specjalna traka je stvarno dobra i potrebna je za "prosto spajanje" (trava je to ljepo prikazao u temi NAVRTANJE MASLINA) a za ostale načine može poslužiti bilo koji špag, traka, čak trake od krpe ili one plastične uzice..


Toni
Posts:556


05-05-2010 2:02 Alert 
iskreno, nisan ni zna da ima specijalna traka za navrtke
dosad san koristija gumeni bužir za veživanje i to bi izgledalo ka na slici 1.
slika 2. je "nova" tehnika sa keson, i mogu reć da dosta vlage ostane ispod, sve izgleda lipo friško, samo d ane sagnjije

Toni
Posts:556


05-05-2010 2:04 Alert 
slika 2.

trava
Posts:473


05-05-2010 3:02 Alert 
Je ko zna što je ispod kese,može bit ostatak od marende.Šalim se,vidio sam više puta takav način sa kesom,ali sam jednom vidio da se oko navrtka uvatila nekakva gljiva(od onih što rastu na kori drveta),možda bi kod takvog načina bilo dobro napraviti neku dezinfekciju npr galicom,i možda ipak napraviti bar jednu malu rupicu.Čini mi se da se kod takvog načina kalusiranje odvija puno brže i intezivnije.Nisam to osobno probao već govorim na osnovu zapažanja tuđih radova,moraću i to probati da usporedim.
Gasule i ja tražim tu traku ali je ne mogu naći.I ja sam se već raspitivao preko foruma ali nisam dobio nikakav odgovor.U Zadru sam našao neku plastičnu traku koja se prodaje na kile,vrlo jeftino,kupio sam 30 dkg imati ću je za par godina,nije namotana nego rasuta poluskupljena neznam kako bi to opisao,kao da si uzeo najlon svakojako ga ispresavijao i onda ga rezao na trake,nije loše za vezivanje navrtaka,a dobre su i gumice samo što su nezgodne ako radiš na malo debljim podlogama uvik ti pofali za još jedan đir,pa je moraš produživati itd,a odličan je i bužir onaj zeleni s kojim je Toni radio.
Gasul
Posts:6


06-05-2010 12:49 Alert 
Val ako znaš koju trgovinu di se može kupit traka za navrtanje javi. Ja sam se malo provrtio po Splitu i nisam je našao.
Val
Posts:0


07-05-2010 5:29 Alert 
Gasule, ne mogu ti baš puno pomoči. Znam, da te trake ima u Kopru i Portorožu gdje ja najviše kupujem ali za Split.... Možda ti može pomoči neko koji je bliže tebi.
Toni
Posts:556


07-05-2010 5:51 Alert 
jesi li pogleda u Jematve Zorni kod Građe?
tamo san vidija svakakvih traka (1. kat) i ostala ponuda in je dobra!
OLIO
Posts:51


10-05-2010 4:25 Alert 
Umjesto kupljenih traka ja koristim trake koje izrešem od unutarnje gume (buela) najbolje od bicikle jer je ona tanja i elastičnija. Reže se obično traka širine 10mm i odgovarajuće dužine. Pokazalo se jako dobro.
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.
Forumi > 7maslina > Maslinarski savjeti > Navrtanje maslinaActiveForums 3.6
24. studeni 2015