Subject: Prirodni insekticidi
Prev Sljedeći
Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.

Author Poruka
genco olive
Posts:27


23-05-2011 1:45 Alert 
da li tko od vas koristi te sam proizvodi insekticide od biljaka..?
ja namjeravam napraviti od buhača pripravak za prskanje
trava
Posts:475


23-05-2011 3:05 Alert 
Ja sam pokušao lani napraviti otopinu buhača,u toploj i u hladnoj vodi,ali nisam bio s tim zadovoljan,nisam ni biljne uši uspio pobiti.Nisam našao nikakav drugi savjet kako napraviti otopinu osim sa vodom.Zna li netko neki drugi način?Čuo sam da se spominje i alkohol,da buhač treba otopiti u alkoholu,zna li tko nešto o tome?
genco olive
Posts:27


23-05-2011 3:43 Alert 
po kojem receptu si radia otopinu, jesi osušia cvitove prije toga..?
trava
Posts:475


23-05-2011 1:45 Alert 
Cvjetove sam osušio,samlio(u mlincu za kavu),i onda ko čaj,probao sam i u toplu a i u hladnu vodu,procjedio na krpu,to je malo problem jer fino mljeveno prođe i kroz krpu.Možda sutra počnem ovogodišnju berbu.
Marijachi
Posts:9


25-05-2011 4:30 Alert 
Evo kopije teksta na tu temu uzete s ovog linka: http://www.orgcg.org/me/index.php?option=com_content&view=article&id=74:bioloki-pesticidi&catid=21:mjere-bioloke-zatite&Itemid=51Prirodni pesticidi su uglavnom insekticidi koji se dobijaju ekstarkcijom iz biljaka koje se prikupljaju u prirodi ili se namjenski gaje. Jedna od prvih prirodnih insekticida ie piretrin. koji se dobija ekstrakcijom iz cvijeta biljke buvača (Chrysanthemum cinerariefolium). Nekada se ova biljka uzgajala u Dalmaciji u cilju prikupljanja cvijetova i ekstrakcije piretrina koji ima insekticidna svojstva. Piretrini se danas većinom koriste za suzbijanje insekata u domaćinstvu ili u skladištima hrane, ali ima preparata i za suzbijanje štetnih insekata povrtarskih biljaka u zaštićenom prostoru jer je nestabilan na svjetlosti. Na osnovu građe prirodnih piretrina kasnije su sintetisani piretroidi, grupa insekticida širokog spektra djelovanja.

Insekticidi na bazi azadirahtina dobijaju se iz sjemena i drugih djelova biljke, odnosno drveta Azadirachta indica (eng. neem trees) koji se nalazi u južnoj Aziji, Africi i Australiji. Poznati su i pod nazivom neem ekstrakti. Insekticidi na bazi azadirahtina ometaju presvlačenje insekata, pa su po načinu djelovanja regulatori razvoja insekata. U malim koncentracijama, sa sadržajem aktivne materije do 1%, pošto su jaki insekticidi, djeluju na biljne vaši, bijelu leptirastu vaš, gusjenice leptira i neke druge insekte. Zalivanjem zemljišta mogu da se suzbijaju i neke zemljišne štetočine. Neki preprati na bazi azadirahtina sa većim procentom ove aktivne materije, i do 70%, suzbijaju prouzrokovače bolesti biljaka, plamenjaču, pepelnicu, crnu pjegavost, antraknozu, rđu, sivu trulež.
Insekticidi na bazi rotenona dobijaju se iz korjena leguminoza roda Lonchacarpus porijeklom iz južne Amerike. Koriste se za suzbijanje insekata koji grickaju.
Produkti metabolizma nekih organizama prije svega gljiva imaju insekticidno, ali i fungicidno djelovanje. Nalaze se na granici biloških i hemijskih sredstava, ali pošto predstavljaju produkte metabolizma organizama, nalaze se u grupi bioloških insekticida. Nazivaju se i naturaliti.
Abamektin je produkt metabolizma gljive Streptomyces avermitilis. Nalazi se kao aktivna materija insekticida i Vertimec 018 EC Abastate. Kao sistemični akaroinsekticid namijenjen je suzbijanju štetnih grinja i nekih insekata u voćarstvu i povrtarstvu. Neobično za biološke insekticide, ali ima visoku otrovnost i nalazi se u I grupi otrova.
Zemljišna bakterija Saccharopolyspora spinosa pri aerobnoj fermenataciji na hranljivoj podlozi produkuje materiju pod nazvom spinosin, visokog insekticidnog djelovanja. Ima kontaktno i 5-10 puta jače utrobno djelovanje na gusjenice leptira, larve dvokrilaca, prije svega minera i tripse. Poznat je preparat Spinosad.
Strobilurini, grupa fungicida novije generacije, imaju preteču u prirodnom strobilurinu koji je ekstrahovan iz gljive Strobilurus tenacellus. Na osnovu njegove strukture sintetisani su hemijski strobilurini različite strukture.
Produkti metabolizma nekih gljiva su i antibiotici ali se oni ne smatraju biološkim sredstvima za zaštitu bilja.

Niste autorizirani da odgovorite na ovaj post.
Forumi > 7maslina > Maslinarski savjeti > Prirodni insekticidiActiveForums 3.6
30. studeni 2015