Registrirajte se Prijava

Novosti

Svi članci   RSS

Rezidba masline - neophodna za kvalitetan rast i razvoj ploda

 

Puno je toga učinjeno u maslinarstvu tijekom nekoliko posljednjih godina. Da je tome tako govore brojne nagrade i priznanja koja su osvojili maslinari s ovih prostora. U ciklusu dobivanja maslinovog ulja najviše se odmaklo s rokovima berbe i prerade maslina, te gnojidbom. To je dalo kao rezultat, ulja iznimne kakvoće. Rezidba maslina je ono gdje upravo većina maslinara polaže ispit ovih i narednih dana. Mogli bi reći da ima onoliko teorija rezidbe koliko i maslinara, ali na žalost najveći broj tih teorija usmjeren je u krivom pravcu. Maslinari su uvidjeli da treba savladati zanat rezidbe i zbog toga znalci rezidbe maslina ovih su dana gotovo rasprodani. Kada netko od kolega agronoma svrati u nečiji maslinik da pokaže rezidbu ubrzo se sakupi veliki broj maslinara željnih znanja koji s velikom pozornošću prate svaki pokret i rez škara ili pile. Ovih dana u Sukošanu okupio se poveći broj maslinara željnih znanja o rezidbi masline.

Nakon predavanja i stjecanja teoretskog znanja kolega moje malenkosti krenulo se na teren da se teoretsko znanje primjeni u praksi. Put nas je vodio u maslinik Nina Čalušića gdje su masline stare tri godine i redovito rezane. Nakon toga, u maslinik star šest godina u vlasništvu Mirjane Nadime i na kraju u maslinik Jose Kresana gdje su masline stare više od 15 godina. U svakom navedenom masliniku i kod svakog reza bilo je pregršt pitanja. Dragan Kresan postavio je prvo pitanje:

- Recite Vi nama šjor Marijane zašto trebamo rezati maslinu? Na postavljeno pitanje slijedio je odgovor. -Ciljevi rezidbe rodnih maslina su: postizanje obilnih uroda maslina visoke kakvoće ploda, poticanje rasta rodnih grana, održavanje skeletne strukture u skladu s odabranim uzgojnim oblikom, sprečavanje starenja krošnje, odstranjivanje osušenog drveta, poboljšanje prodiranja svjetla i protoka zraka kroz krošnju sa ciljem sprečavanja pojave bolesti i štetnika - odgovorio sam.

Nakon Dragana uslijedilo je pitanje Jose Pavića: -Nas najviše muče vrste grančica na maslinama. Pokažite nam koje su to i kako ih rezati? Na ovo pitanje trebalo je dati precizan odgovor i praktično pokazati vrste maslinovih grančica.

Svrha rezidbe maslina

Maslina rađa na dobro razvijenim jednogodišnjim izbojima. Rezidbom se osigurava neophodni stalni porast novih jednogodišnjih rodnih i neradnih izboja. Dobro poznavanje vrsta izboja na maslini važan je preduvjet dobre rezidbe. Kod masline razlikujemo: vodopije, drvene ili nerodne izboje, mješovite izboje, cvjetne ili rodne izboje. Prilikom rezidbe radnih maslina potrebno je učiniti slijedeće: Odrediti najveću visinu razvoja stabla i jednim povratnim rezom skratiti središnju os u točki izboja jedne postrane grane.

  • Prorijediti grane u gornjem dijelu krošnje
  • Ukloniti vodopije i izdanke
  • Smanjiti dužinu primarnih i sekundarnih ogranaka kako bi se ograničilo širenje krošnje u stranu
  • Odbaciti iscrpljene grane i obnoviti sekundarne i tercijarne ogranke
  • Ukloniti jake grane koje na primarnim ograncima izbijaju pod malim kutom, koje su preblizu jedna drugoj ili koje se preklapaju
  • Odbaciti suho i oštećeno drvo
  • Plodna površina masline obnavlja se prorjeđivanjem i odstranjivanjem sekundarnih i tercijarnih ogranaka kada nisu dovoljno udaljeni jedan od drugog ili su položeni jedan iznad drugog, oštećeni ili sasvim iscrpljeni.


-Često slušam o povratnom rezu. Što je to i gdje se primjenjuje? - pita Joso Kresan. Za održavanje visine krošnje i ispravljanje nagiba grana koristi se povratni rez. Ovisno o tome želimo li povećati ili smanjiti kut nagiba glavne osi ogranka ostavlja se postrana grana okrenuta prema vani ili prema unutra.

Vrijeme rezidbe maslina


Između velikog broja pitanja izdvojili smo ono Šime Labusa: -Kada treba rezati maslinu? Rezidba maslina mora se obaviti u razdoblju od kraja zime do pojave cvata. Rezovi stimuliraju metabolizam i rast, pa time čine tkivo osjetljivim na štete od niskih temperatura. U blagom klimatu, gdje nema pojave kasnih proljetnih mrazeva, rezidba se može započeti i zimi. Prednost rezidbe koja se radi odmah po otvaranju pupa je mogućnost da se procjeni količina cvjetova i kod manje stručnog maslinara, a time dakle i potencijalna količina ploda čiji dio bi bio odbačen rezidbom. Pri tome je važno što kod masline, za razliku od ostalih vrsta voća, nije moguće razlikovati golim okom cvjetni pup od onog za izdanke sve do trenutka pojave cvata. Rezidbu maslina ne smije se obavljati nakon trenutka pune cvatnje jer bi se tada odbacilo tkivo za koje su već mobilizirani biogeni elementi i rezerve ugljikohidrata što bi bilo čisto rasipanje hranidbenih resursa.

Kasna rezidba sama po sebi ne šteti stablu, ali znatno umanjuje vegetativni impuls i godišnji prirast grana. Sukošanski maslinari vrlo brzo su shvatili principe rezidbe masline. Uvidjeli su da treba prorijediti krošnju, otvoriti je iz sredine da ima dovoljno svjetla i sunca, te da treba prikraćivati izboje i ne dozvoliti da stabla postanu previsoka. Naoružani znanjem krenuli su svaki u svoj maslinik. -Sukošan je područje gdje se vjekovima živjelo od maslina. Sada je bio organiziran kratak tečaj rezidbe, a vrlo brzo ćemo organizirati predavanje o gnojidbi i zaštiti maslina. Ujesen planiramo predavanje o rokovima berbe i prerade maslina tako da sukošanski maslinari dobiju sva saznanja vezana uz rast i rodnost ove plemenite biljke - rekao je Ante Martinac, načelnik općine Sukošan, koji je cijelo vrijeme sa svojim maslinarima stjecao potrebno znanje.

Izvor: mr.sc. Marijan Tomac, VOX Glas Zadra, 04.03.2009.

 Komentari (4)
Ocijenite ovaj članak
Komentari
By Doc Kristijan @ 13. ožujak 2009 4:32
postoj kakav video zapis o rezidbi maslina

By Ante Škobalj @ 16. veljača 2012 8:58
Je li mi možete reći kako se razlikuju cvijetni pupovi od lisnih odnosno drvnih pupova!?

Hvala!

By Marko Latkovic @ 12. veljača 2013 12:23
Tekst je u redu, medjutim ako je moguce volio bih da slikom prikazete date primjer kako orezati maslinu koja ima krosnju i naglasiti cvjetne-rodne i nerodne izdanke.


By Marko Latkovic @ 12. veljača 2013 12:25
Tekst je u redu, medjutim ako je moguce volio bih da slikom prikazete date primjer kako orezati maslinu koja ima krosnju i naglasiti cvjetne-rodne i nerodne izdanke.

Hvala

Za komentar kliknite ovdje.
Ispis  

Arhiva

29. studeni 2015
Uvjeti uporabe
Izjava o privatnosti