Registrirajte se Prijava

Novosti

Svi članci   RSS

Ekstrakti masline i grožđa kao prirodni konzervansi?

 

Prema najnovijim studijama, prirodni ekstrakti masline i grožđa pokazuju bolje antimikrobno djelovanje protiv bakterija i gljivica, od nego tri sintetička antioksidansa, što ukazuje na njihov potencijal kao prirodnih konzervansa.

Ekstrakti dobijeni iz nusprodukata prilikom proizvodnje maslinovog ulja i vina pokazali su se uspješnijim u borbi protiv patogena poput E. Coli i Salmonelle od tri standardna antioksidansa (kvercetina, hidroksitirosola i oleuropeina), kako navodi najnovija studija objavljena u časopisu Innovative Food Science and Emerging Technologies.

Iz dobivenih rezultata, tvrde istraživači, može se pretpostaviti da su prirodni ekstrakti grožđa i masline obećavajući prirodni konzervansi u hrani, uz posebnu primjenu u industriji hrane (cit. Ana Teresa Serra, Portugalski Institut za Eksperimentalnu Biologiju i Tehnologiju)

Ova studija se uklapa u sve intenzivniju potragu za alternativom sintetičkim konzervansima, kao što su BHA i butihidroksitoluen (BHT), koji usporavaju oksidativno propadanje hrane a sama tema dobija sve veće zanimanje.

Trenutačno je sve što se da opisati kao “prirodno” vrlo privlačno u prehrambenoj industriji, a sve je veći otpor, kako na zakonodavnoj tako na potrošačkoj razini, protiv sintetičkih konzervansa. Tim težnjama se sve više priklanjaju i proizvođači i prodavači hrane koji nastoje udovoljiti zahtjevima potrošača.

Anna Teresa Serra sa suradnicima testirala je djelovanje ekstrakata komine i dropa na pet mikrobnih vrsta (E.coli, S.poona, B.cereus, S. cerevisiae and C.albicans).
Pronašli su da ekstrakt grožđa sadrži visoku koncentraciju fenlonih spojeva - 3400 miligrama ekvivalenata galne kiseline po litri (GAE/l), dok ekstrakt masline, 400 mg GAE/l.

Testovi su, nadalje, pokazali da je ekstrakt grožđa najučinkovitiji antibakterijski agens, inhibirajući rast tri vrste bakterija ovisno o količini. Istraživači su dokazali da ekstrakt pokazuje veću antimikrobnu aktivnost od čistog, sintetičkog kvercetina istih koncentracija.

Ekstrakti masline i sintetički hidroksitirosol i oleuropein pokazali su se manje učinkovitim od ekstrakta grožđa. Naime, Gram(-) bakterije su otpornije na fenole masline od Gram(+) vrsta. Gram(-) i Gram (+) bakterije imaju različit sastav stanične ovojnice, temeljen na činjenici da li stanica zadržava ljubičastu boju tijekom procesa Gram bojanja.

Protiv dva soja S. cervisiae i C. Albicans i jedan i drugi ekstrakt pokazali su značajnu inhibiciju, ovisno u doziranju. S druge strane, slične koncentracije kvercetina i hidroksitirosola nisu ih inhibirale u istoj mjeri.

Serra dalje piše: “Djelovanje samo sintetičkih antioksidansa bilo je daleko manje učinkovito od prirodnih ektrakata, što ukazuje na a) pozitivan sinergički efekt međudjelovanjem sastavnih spojeva ektrakta grožđa koji pojačava reakciju, te b) prisutnost drugih komponenata u matricama s antimikrobnim djelovanjem.”

Istraživači primjećuju da osim što ih se može zvati „prirodnim“, ovi ekstrakti su jeftini izvor za dobijanje konzervansa jer su nusprodukti prilikom dobijanja maslinovog ulja i vina.

Prema izvješću Frosta i Sullivana iz 2003. godine, tržište sintetičkih antioksidansa je u padu, dok su prirodni antioksidansi poput biljnih ekstrakata, tokoferola (vitamin E) i askorbata (vitamin C) u porastu zbog veće spremnosti potrošača da ih prihvate i manje strogih pravnih uvjeta za ulaz na tržište.

Izvor: Stephen Daniells

 Komentari (0)
Ocijenite ovaj članak
Komentari
Trenutno nema komentara.
Za komentar kliknite ovdje.
Ispis  

Arhiva

1. prosinac 2015
Uvjeti uporabe
Izjava o privatnosti