Registrirajte se Prijava

Novosti

Svi članci   RSS

Predstavljen novi kalendar maslinarskih radova

 

Centralni događaj desetog po redu Dana masline, održanog jučer u do zadnjeg mjesta ispunjenoj Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u Novom kampusu, bilo je predstavljanje novog kalendara maslinarskih radova agronoma Marijana Tomca. Uz promociju kalendara ovogodišnji Dan masline obilježili su predavanja stručnjaka, a za kraj je organizirana pokazna rezidba maslina koju je držao agronom Ivica Kostović.

Naklada Tomčevog kalendara iznosi 10.000 primjeraka koji će biti besplatno podijeljeni maslinarima. Generalni sponzor cijelog projekta je Zadarski list uz medijsko pokroviteljstvo Radio Zadra, a kalendar je dizajnirao grafičar Zadarskog lista Damir Jelić. Kalendarom maslinarskih radova, fotografijama, crtežima, skicama i kratkim tekstom prikazana je rezidba, obnova starih i zapuštenih maslinika, navodnjavanje, zaštita od bolesti i štetnika, gnojidba, berba maslina i čuvanje ulja.

U pripremi rokovnik za trliš

- Radi se o novom, dopunjenom izdanju istoimenog kalendara, prvog takvog u Hrvatskoj, a možda i na cijelom Sredozemlju, koji je otisnut prije pet godina. Koliki interes je pobudio može posvjedočiti i to da je cijela naklada od 17.000 primjeraka jednostavno planula. U međuvremenu je na području Zadarske županije posađeno 150.000 stabala maslina. Kalendar nije bio samo bitan podsjetnik svakom maslinaru što, gdje i kada raditi u masliniku. Utjecao je na ukupno ozračje i praktički uz ostale akcije na području županija i države inicirao pravi maslinarski pokret, rekao je urednik priloga Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista Nedjeljko Jusup u uvodu predstavljanja kalendara. Mi ne želimo stajati sa strane već želimo sudjelovati u kvalitetnim projektima za javno i opće dobro, kako je objasnio direktor Zadarskog lista Damir Maričić, zbog čega se najveća dnevna novina na području Zadarske županije uključila u ovaj projekt:

- Želimo biti sudionik proljeća u maslinarstvu. Hrvatska je atipična mediteranska država gdje je mala potrošnja ribe i maslinovog ulja. Nadamo se da će Zadarski list svojim utjecajem u javnosti pomoći našim maslinarima u rješavanju ovog problema. Pročelnik Odjela za poljoprivredu Zadarske županije Zeljko Katuša kazao ja da je Tomčev kalendar ušao u najudaljenije maslinike, a Marijan Tomac je najavio nove projekte:

- Sprema se rokovnik za trliš. Riječ je o malom rokovniku gdje će za svaki mjesec na nekoliko stranica grafikonima, slikama i tekstom biti opisani radovi u masliniku. Jubilarni Dan masline otvorio je novi zadarski dožupan Josip Miletić. U svom obraćanju Miletić se osvrnuo se važnost masline i maslinovog ulja za ovaj kraj, doba emigracije stanovnika i propadanja maslinika te na napore koje Zadarska županija danas ulaže u revitalizaciju maslinarstva:

- Zadarska županija od 2004. godine provodeći operativni program podizanja trajnih nasada subvencionirajući nabavu sadnica potiče i sadnju maslina. Lani je zasađeno oko 49.000 maslina, a svake godine interes jedinica lokalne samouprave za uključivanje u ovu aktivnost raste. Treba istaknuti osnivanje i registraciju zadruge Koruna, koja okuplja proizvođače maslina i maslinovog ulja, a nastala je kao posljedica provedbe projekta stvaranja triju marketinških zadruga u Zadarskoj županiji.

Direktor Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića Ivan Paštar osvrnuo se na slabu vezu između poljoprivrede i turizma:- Prednosti veze između poljoprivrede i turizma u Zadarskoj županiji se često ističu, ali samo formalno dok se ne primjenjuje u praksi. To nam se već obilo o glavu, a svakim danom kašnjenja problemi će se samo umnožiti. Predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije Jelena Gulan istaknula je da je ova udruga dala doprinos na edukaciji maslinara i razvoju uljarstva i maslinarstva na području Zadarske županije.

Nedostaje 2 milijuna stabala

Prostora za razvoj maslinarstva u Hrvatskoj ima jer je godišnja proizvodnja jedna litra po stanovniku, a potrošnja 1,5 do 2 litre. U Hrvatskoj je evidentirano četiri do pet milijuna stabala maslina, da bi se zadovoljilo domaće potrebe za maslinovim uljem treba 5,5 milijuna stabala. Plan je do ulaska u EU, koji se najavljuje za dvije godine, posaditi još milijun stabala! Deseti dan maslinara organizirala je, kao i uvijek do sada, Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije u suradnji s Poljoprivredno, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića i Zavodom za javno zdravstvo Zadar. Događaju su uz brojne maslinare prisustvovali i dožupan Dani Bunja, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Grada Zadra Jure Zekanović, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Joško Niskota, predsjednik Zadružnog saveza Zadarske županije Gordan Marinović.

Po broju maslina tek u 1929. godini!

U Hrvatskoj je posađeno od četiri do pet milijuna stabala maslina, a u Zadarskoj županiji 750,000, kako je rekla stručna savjetnica u HZPSS Zadarske županije Gordana Dragun: 

- Zadarska županija u ukupnom udjelu posađenih maslina sudjeluje s 15,65 posto te je na trećem mjestu iza prve Dubrovačko-neretvanske i druge Splitsko-dalmatinske županije. Mi smo u Zadarskoj županiji po broju stabala danas na brojci koja je zabilježena još 1929. godine. Kao najveći problem hrvatskog maslinarstva Dragun je istaknula zapuštene maslinike na površini od oko 50,000 hektara, koji se najvećim dijelom nalaze na otocima.

93,4 posto ulja ekstra djevičanske kvalitete

 Ulje Ivana Plazine iz Lišana Ostrovičkih proglašeno je najboljim između 110 uzoraka. Iz Zadarske i Šibensko-kninske županije prijavljenih na Dan masline. Drugim je proglašeno ulje Ljube Rogića iz Popovića, a trećim Tihomira Zelića čiji maslinici se nalaze u Vrani.
- Kada smo započeli prije deset godina imali smo deset uzoraka i ljudi tada nisu prihvaćali savjete struke. Danas imamo 110 uzoraka, od kojih je 93,4 posto ekstra djevičanske kvalitete, a dvanaest ih je prošlo na daljnju organoleptičku analizu, rekao je Benito Pucat iz HZJZ gdje je vršena analiza ulja.

Izvor: Ante Vidović, Zadarski list, 21.02.2008.

 Komentari (0)
Ocijenite ovaj članak
Komentari
Trenutno nema komentara.
Za komentar kliknite ovdje.
Ispis  

Arhiva

29. studeni 2015
Uvjeti uporabe
Izjava o privatnosti