Registrirajte se Prijava

Novosti

Svi članci   RSS

Mlade i stare masline poškarićane do daske

 

Ožujak je mjesec kada je glavni posao rezidba maslina. Masline se režu na sve strane, a o rezidbi ima onoliko teorija koliko i maslinara. U nekoliko posljednjih godina veliki je broj novoposađenih maslina pa su posebice brojne raznorazne teorije o rezidbi mladih maslina. Kada i kako, zapravo, treba rezati mlade masline?

Od sadnje do krošnje

Faza uzgoja mladog maslinika počinje od trenutka sadnje i završava kada je dovršeno formiranje skeletne strukture, a stablo dospije na puni rod. Ciljevi rezidbe u ovoj fazi su pospješivanje brzog rasta stabla, oblikovanje uravnotežene i dovoljno snažne krošnje sposobne da podnese bogate urode u kasnijoj odrasloj fazi i postizanje što ranijeg dolaska na rod.

Sama arhitektura krošnje treba omogućiti najveći mogući prijem svjetlosnih zraka i optimalni smještaj u prostoru. Odabrani uzgojni oblik mora biti prilagođen prirodnom rastu masline, kao vrste i svake sorte. Maslina ne prima lako nametnute uzgojne oblike. Od mnogih poznatih uzgojnih oblika već primjenjivanih na maslini, najprimjereniji su uzgojni oblici tipa vaze: višestožna vaza, kotlasta krošnja i vretenasti grm.Veliki dio ovih ciljeva može se postići laganom rezidbom ili, pak, bez ikakvog zahvata rezidbe u prvim godinama nakon sadnje. Ipak treba napomenuti da u ovoj fazi rasta i razvoja masline tehnici rezidbe treba posvetiti punu pažnju, jer se greške iz ove faze prenose na ponašanje stabla u kasnijim godinama.

Struktura budućeg stabla

Rezidbom mlade masline određuje se struktura budućeg stabla koja treba biti:
a) izvedena tako da je izložena svjetlu i da na najbolji mogući način koristi raspoloživ prostor
b) dovoljno jaka u svim svojim dijelovima kako bi mogla podnositi teret ploda kada se dosegne puni rod
c) dovoljno kruta kako bi učinkovito prenosila vibracije strojeva tresačica za mehaniziranu berbu.
Najveći broj maslinara shvatio je važnost formiranja krošnje mladih maslina i toj fazi u životu maslina pridaje posebnu pažnju. Nažalost, ima još uvijek veliki broj maslinara koji smatraju da se maslina prve tri godine nakon sadnje ne treba rezati. To je posve pogrešno pogotovo ako se maslina uzgaja na dubokim, prozračnim i dobro gnojenim tlima. Rezidbu treba obaviti već u godini sadnje, samo treba voditi brigu o oštrini rezidbe, jer odsijecanje jedne grančice ili prikraćivanje vrha također je rezidba. Ukoliko je obavljeno pravilno formiranje krošnje masline tada je rezidba na rod lagan posao. Da je to stvarno tako uvjerila se naša mala ekipa posjetivši maslinare diljem naše županije.

Briševljani i fratri

U nekoliko posljednjih godina Briševljani su postali uzorni maslinari. Da je tome tako govore brojna priznanja, plakete i medalje koje su osvojili za svoje ulje na mnogobrojnim susretima maslinara. Marin Milin, iako mlad maslinar, prednjači ne samo po broju stabala, već i po uzornom masliniku. Zatekli smo ga gdje reže šezdesetak maslina gdje prevladava sorta leceino. Stabla su u dobroj kondiciji s velikim brojem plodnih grančica.

- Rano je govoriti kakva će biti ova godina, ali ako vremenske prilike imalo budu povoljne tijekom cvatnje i oplodnje i ove godine bit će dovoljno ulja, govori Marin. Ne samo da masline režu obični smrtnici već to čine i fratri. Dvadesetak maslina raste oko crkve i župnog dvora u Stankovcima. Fra Bozo Duvnjak svako proljeće pozove kolegu po struci fra Mirka Klarića i prijatelja Mirka Pericu da obave rezidbu maslina. Tu se nade i fra Petar Pletikosa koji službuje u Banjevcima i po koji prijatelj fratara rezač maslina.

- Prošle godine dobio sam 52 litre ulja. Bio bih zadovoljan da ove godine dobijem toliko, govori fra Bozo koji sa svojih sto dvadeset kilograma leti kao ptica od masline do masline. Dio ulja upotrijebljen je za vlastite potrebe, a ostatak je podijeljen fratrima u kontinentu koji nemaju masline. Odrezane grane putuju u Slavoniju za blagdan Cvjetnice.

Sadnja na Viru, obnova u Preku

Dugi niz godina smatralo se da na Viru neće rasti maslina. U posljednjih nekoliko godina, kada je maslinarstvo postalo hit, Virani su odlučili posaditi ovo plemenito drvo. Danas na Viru ima nekoliko desetaka tisuća maslina, a dobiveno ulje je iznimne kakvoće. Kako su Virani po stažu mladi maslinari, održano je predavanje i pokazna rezidba maslina.

Odazvalo se više od pedeset virskih maslinara, koji su pažljivo pratili svaki potez škara i rez pile. Stariji maslinari s nevjericom su gledali otvaranje krošnje, odbacivanje gustih i uspravnih grana, a svaki rez deblje grane popratili su uzdahom uh. Dok maslinari na kopnu formiraju mlada stabla, Frane Markulin iz Preka odlučio je obnoviti stari obiteljski maslinik.

- Prvo sam morao posjeći kupinu i draču koje su zauzele prostor između stabala. To sam radio tijekom zime. Sada tek vidim u kakvom stanju su masline. Pritisnuta korovima i prepuštena nebrizi stabla su formirala visoke zakržljale krošnje te razvila veliki broj mladica iz panja. Brižni Frane prihvatio se druge faze posla i otpilio sva visoka stabla te ostavio mladice koje je prema potrebi prorijedio. Obavio je gnojidbu mineralnim i organskim gnojivima te zaštitu od bolesti i štetnika. Zadovoljan sam urađenim poslom i nadam se da će mi za nekoliko godina ove masline dati prvo ulje, s ponosom govori Frane Markulin.

Maslinari su ozbiljno shvatili posao rezidbe. Nastoje rezidbu završiti do Uskrsa, ali vremenske prilike u proteklom periodu nisu bile sklone da to i urade. Ne treba žuriti jer masline se režu do početka cvatnje, a to je cijeli travanj i polovina svibnja. Zato samo polako i kvalitetno.

Izvor: mr.sc. Marjan Tomac, Zadarski list, 15.03.2008.

 Komentari (0)
Ocijenite ovaj članak
Komentari
Trenutno nema komentara.
Za komentar kliknite ovdje.
Ispis  

Arhiva

24. studeni 2015
Uvjeti uporabe
Izjava o privatnosti