Registrirajte se Prijava

Novosti

Svi članci   RSS

Maslinik u travnju

 

U travnju u našim sjevernim područjima (Istra i Kvarnersko primorje), rezidba se još može obavljati tijekom cijelog mjeseca dok se u srednjoj i južnoj Dalmaciji s ovim radovima u masliniku završava u prvoj dekadi, a može se obavljati samo u krajnjoj nuždi do kraja mjeseca.

Rezidbom treba održavati pravilan oblik krošnje, zatim raspored grana u odnosu na svjetlo i zrak, ravnotežu između prirasta i roda, redovitu rodnost. Rezidbom rodnih stabala produljuje se maslini vijek rodnosti, odnosno sprječava se prerano starenje i gubitak životnosti.

Štetnici

Odrezane grane masline ne smijemo ostavljati ispod maslina ili bilo gdje u masliniku jer su one prirodno stanište za razmnažanje potkornjaka. Stručnjaci preporučuju preventivne mjere u zaštiti od potkornjaka, tako što ćemo u masliniku na pojedinim ili svim stablima masline vješati ili ostaviti na suhozidu ispod ili pored masline, svežnjeve svježe odrezanih grančica prikraćenih na dužinu od oko 20 cm i promjera oko 10 cm. Početkom aktivnosti potkornjaka (tijekom ovog mjeseca) svježnjevi se mogu poprskati otopinom nekog insekticida i potkraj travnja sve pokupiti i spaliti.

Navrtanje

Potkraj ovog mjeseca u maslinicima na stablima u dobroj kondiciji može sepočeti obavljati cijepljenje ili navrtanje masline, odnosno u vrijeme kada je maslina u punoj vegetaciji ili kako znamo reći u soku. Smatra se daje najidealnije vrijeme za navrtanje razdoblje od punog do mladog mjeseca (od uštapa do mine), stoga ovo vrijeme može biti preneseno i u svibanj.

Gnojidba

Početkom travnja slijedi dušična prihrana KAN-om (27% N) u količini od pola kilograma po stablu mlade masline do 1 kilograma za stariju maslinu, ili 25 grama po m2 na kojem se gnojivo rasipa. Može se koristiti i UREA, i to uvijek polovicu količine predviđene za gnojidbu KAN-om, odnosno jednu četvrtinu kilograma za mladu maslinu ili pola kilograma za stariju maslinu, ili oko 10 g po m2. Ova je gnojiva preporučljivo rasipati uoči kiše. Kod mineralne gnojidbe svakog pojedinog stabla masline gnoji se površina tla koja je za jednu trećinu veća od ukupne površine koju obuhvaća krošnja stabla. Nakon ovog tretiranja ne smijemo dopustiti stoci da pase ispod maslina, niti se mi sami možemo koristiti branjem samoniklog jestivog bilja ispod maslina.

U maslinicima se u drugoj polovici travnja u fazi resanja obavlja druga dopunska gnojidba dušikom putem lista hranjivim otopinama mikro i makrohranjiva poput Fertine V u 2-postotnoj otopini (dvije litre Fertine na 100 litara vo-de). Na izrazito karbonatnim tlima primjenjuje se otopina željeza ili Fertina Fe u koncentraciji 0,3 - 0,5 posto (pola litre Fertine na 100 litara vode).

Tijekom travnja kad su temperature više, bolji je i porast korova u maslinicima pa je nužna obrada tla i uništavanje korova. Obradom tla poboljšava se propusnost tla, dakle lakši primitak vode, sprječava se njezino isparavanje, a samim tim se zaustavlja i kontrolira razvoj korova i omogućava bolji prijam gnojiva u tlo. Održavanje tla svodi se na plitku obradu, a kako se veći dio korijenova sustava maslina nalazi odmah ispod površine tla, oranje dublje od 25 cm uzrokuje rizik od oštećenja korijena. Zato se preporučuje radi održavanja rahlosti tla i uništavanja korova, samo plitka obrada na 10-20 cm dubine.

Redovita kosidba korova jedan je od kvalitetnijih načina održavanja tla. Održavanje tla u maslinicima redovitim korištenjem herbicida jedan je od mogućih, ali i najlošijih načina koji nalazi sve više protivnika, no važno je znati da se herbicidi primjenjuju obično nakon gnojidbe, a najkasnije do kraja ovog mjeseca. Preporučuje se upotreba herbicida na bazi aktivne materije glifosata. Uporaba herbicida od maslinara traži dodatna znanja, a njihova nestručna i nekontrolirana primjena može prouzročiti niz negativnih učinaka. Svaku uputu za korištenje herbicida dobro je i dvaput pročitati i pitati za savjet nekog od stručnjaka.

Izvor: Gospodarski list, 01.04.2008.

 Komentari (1)
Ocijenite ovaj članak
Komentari
By Nedjeljko Fistonić @ 12. svibanj 2008 12:36
Ovaj članak je vrlo interesantan. Želim samo komentirati reziudbu. Srednja Dalmacija po pisanju autora sa rezidbom završava u prvoj dekadi travnja. Taj period je u Srednjoj Dalmaciji vrijeme rezidbe na nožice u punom jeku i to u obalnom podrućju dok u Dalmatinskoj zagori rezidba na nožice tada tek treba poćeti. Danaas je polovina svibnja obišao sam sve rane sorte i niti jedna nije poćela cvati. Po mom iskustvu 15 dana prije cvatnje treba završiti rezidba na nožice a rezidba debelih grana isto kao i pomlađivanje stabla krajem sijećnja. U srednjom Dalmaciji vrijeme cvjetanja maslina u priobalju i zagori je cca 40 dana razlike. Našem maslinarstvu jako puno nedostaju naši stručnjaci koji su svoju teoriju zasnivali na praktićnom radu kao pok. Monde, Pavle Bakarić i živuće Dobroslav Elezović. Želim posebno istaknuti knjigu Dobroslava Elezovića " Praktićno maslinarstvo " koja je napisana na vlastitim iskustvima i radu u maslinicima širom srednje Dalmacije.

Za komentar kliknite ovdje.
Ispis  

Arhiva

1. prosinac 2015
Uvjeti uporabe
Izjava o privatnosti