Registrirajte se Prijava

Novosti

Svi članci   RSS

Stranica 2 od 7Prva   Prethodna   1  [2]  3  4  5  6  7  Sljedeća   Posljednja   

glasova 5
Torkul - maslinovo ulje

Torkul - ekstra djevičansko maslinovo ulje Od devet proizvoda zaštićenih na nacionalnoj razini, dva su iz naše županije: oznakom zemljopisnog podrijetla zaštićeno je vino Dingač, a oznakom izvornosti maslinovo ulje Torkul s Korčule. Proizvodi ga obiteljski obrt Fanito, čiji se vlasnik Fanito Žuvela bavi uzgojem i preradom maslina.

cijeli članak
 Komentari (1)

glasova 7
Uljari se svađaju oko cijene maslina

Pred maslinarima i uljarima je teška godina: dok jedni pozivaju da ona prođe bez poskupljenja, drugi traže 30 posto više cijene otkupa maslina. Sezona je branja i prerade maslina, a među dalmatinskim uljarima nema sloge oko cijene otkupa. Dok se jedni zauzimaju za lanjske cijene od kune za kilogram, drugi opravdavaju podizanje cijena od 1 kune i 30 lipa zbog, kako kažu, poskupljenja svih energenata.

cijeli članak
 Komentari (1)

glasova 29
Predrasude o maslinovu ulju

Ustaljene predrasude o tome kako nije zdravo pržiti hranu na maslinovu ulju posve su netočne, baš kao i samouvjeravanja kako radimo najbolje ulje na svijetu, tvrde znanstvenici. Konferencija o maslinovu ulju i zdravlju, koja se već šestu godinu održava u Grožnjanu, ove godine je osim na zdravlje naglasak stavila i na gastronomiju.

cijeli članak
 Komentari (1)

glasova 6
Najbolje ulje u zadnjih deset godina

Istarsko maslinovo ulje nije jeftino, ali mu je tržište ipak osigurano Po procjeni Franka Raguža, jugozapadni dio Istre imat će u doglednoj budućnosti od 500 do 600 tisuća stabala maslina. Istra je odmah iza Toscane po kvaliteti ulja i broju nasada. Za nas će se u svijetu još i te kako čuti, tek smo počeli, optimističan je Raguž

 
cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 1
Ulje kao brand

Maslinarstvo je najznačajnija poljoprivredna grana u općini Vela Luka, u kojoj se trenutačno nalazi više od 100 tisuća stabala maslina, te se godišnje preradi i do 250 vagona ploda masline. U posljednje četiri godine, u Veloj Luci je u sklopu općinskog projekta subvencioniranja nabave sadnica maslina, posađeno oko 20 tisuća novih stabala maslina, a s tim projektom će se nastaviti i idućih godina.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 7
Svojevrsna enciklopedija maslinarstva

GROZNJAN - Dio 6. zdravstvene konferencije o maslinovom ulju, manifestacije koju svake godine prvog vikenda u listopadu u Grožnjanu organiziraju članovi Hrvatskog novinarskog društva koji prate zdravstvo, medicinu i zaštitu okoliša, bio je posvećen novoj knjizi poznatog istarskog stručnjaka Itala Žužića.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 49
Centar maslinova ulja Sv. Ivan – Vodice

CENTAR MASLINOVA ULJA

SV. IVAN – VODICE - HRVATSKA

 

Uljara nagrađena za najveći broj zlatnih medaljaOčito je da Ante Duvnjak, uspješni poduzetnik iz Vodica, nije slučajno odabrao ime za jedan od najsuvreminijih objekata takvog tipa u Hrvatskoj. Ako je suditi po njegovoj viziji i konceptu, uistinu će sve prirodno gravitirati u taj Centar koji će novim tehnologijama, edukacijom, stručnošću i nadasve profesionalnim pristupom privlačiti ne samo maslinare već i potrošače, kako domaće tako i inozemne, koji će na jednom mjestu moći vidjeti, kušati, educirati se i družiti, sve u cilju podizanja kulture maslinovog ulja na jednu novu razinu koju Dalamcija definitivno treba i zaslužuje, jer poznato je da najbolje pretpostavke za postizanje najvećeg kvaliteta - ultra extra upravo ima hrvatsko priobalje (autohtone sorte, sastav tla, mikro klima, broj sunčanih dana, kao i niz drugih prednosti u odnosu na sve ostale zemlje Sredozemlja, a to znači i svijeta, što i same te zemlje znaju i priznaju).

 Centar maslinova ulja - Sv. Ivan
cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 7
Što pikantnije to zdravije

U piramidi mediteranske prehrane, koja gotovo predstavlja zlatni standard pravilne prehrane, centralno mjesto prihvatljivih masnoća pripada upravo maslinom ulju koje za mnoge narode Sredozemlja predstavlja nezaobilazni dio gastronomskog naslijeđa. To se ulje najviše cijeni zbog specifičnog kemijskog sastava, te posebne nutritivne i zdravstvene vrijednosti.

cijeli članak
 Komentari (1)

glasova 3
Udruga ekoloških maslinara Brača

Osnivačka skupština Udruge ekoloških maslinara Brača, održat će se dana 31. srpnja (četvrtak) 2008. godine u prostorijama Narodne knjižnice u Supetru na Braču sa početkom u 10,15 sati.

"Kako se radi o otočkom pilot projektu osnivanja udruga ruralnog i ekološkog razvojnog karaktera, za koji je samo na otoku Braču potpisalo pristupnicu preko pedeset zainteresiranih maslinara, nadamo se da ćete svojom nazočnošću poduprijeti ovu inicijativu i prepoznati značaj ruralnog razvoja i ekološke osviješćenosti na dalmatinskim otocima" - kaže u pozivu predsjednik inicijativnog odbora Sinaj Bulimašić.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 2
Ispitivanje autohtonih sorti maslina na Krku

Koliko na otoku Krku ima autohtonih sorti maslina trebali bi utvrditi znanstvenici iz SMS Prehrambeno razvojnog centra, Klis. »Na inicijativu članova Poljoprivredno-turističke zadruge Krk, pokrenut je projekt uzorkovanja autohtonih sorti maslina«, rekao je zadrugar Siniša Tudor, koji u svojoj konobi nudi krčka maslinova ulja i ima vjerojatno jedinu uljaru na svijetu, smještenu u sklopu ugostiteljskog objekta.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 11
Maslinarstvo je hit, ali i hir

Ne može litra za 30, ali zasigurno ćemo se složiti da ne bi trebala ni litra maslinova ulja biti ni 200 kuna po litri kako ga cijene pojedini proizvođači. Jasno je da maslinar koji živi od svojih žuljevitih ruku i koji svoje masline mazi i pazi kao kakvo dijete ne može litru ulja prodati za manje od 50 kuna. No, morat će ipak biti blizu toj granici jer inače neće biti spasa.

cijeli članak
 Komentari (1)

glasova 38
CROPAK 2008 - Ivici Vlatkoviću za prototip ambalaže

Fortica - prva nagrada CROPAK-a u kategoriji prototipova Nakon nagrade na "Maslini 2008 - Split" Ivica Vlatković je sa svojom "Forticom" otišao po još jednu potvrdu, ovaj puta najviše struke koja se okuplja svake godine na manifestaciji CROPAK gdje je u konkurenciji najvećih hrvatskih korporacija za koje rade prestižni dizajnerski studiji uvjerljivo osvojio glavnu nagradu za prototip ambalaže za maslinovo ulje .

cijeli članak
 Komentari (6)

glasova 16
Domaće maslinovo ulje, ne znači da je nužno ispravno i zdravo

Ne mora značiti da su ulja iz domaće proizvodnje ujedno i kvalitetna, poglavito ne ona koja nisu kontrolirana i proizvedena po najvišim standardima. Često se događa da se ulje kao domaći proizvod skupo nudi na tržištu uz objašnjenje da je vrhunsko. Ni za jedno se ne može reći da je vrhunsko ili dobro ako nije provedeno barem senzorsko ocjenjivanje ili laboratorijske analize.

cijeli članak
 Komentari (1)

glasova 5
San Gurmano – novo istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje

San Gurmano je novi brand istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kvalitete, koje proizvodi MIH d.o.o. iz Poreča, tvrtka u vlasništvu Istarske županije. Ovo je prvi primjer da županijska tvrtka organizira otkup plodova maslina, pokreće vlastitu proizvodnju maslinovog ulja te razvija novi brand maslinovog ulja. Već prve godine proizvedeno je 7.000 litara maslinovog ulja koje će se plasirati na hrvatsko tržište.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 5
San Gurmano iz plodova istarskih ulika

MIH Novo županijsko maslinovo ulje - San Gurmano, prezentirano je prekjučer u prepunoj dvorani Istarske sabornice. Riječ je o novom brandu visokokvalitetnog istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje proizvodi županijska tvrtka MIH.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 9
U Hrvatskoj samo jedan akreditirani laboratorij

Prof.dr.sc. Olivera KoprivnjakU povodu najnovijeg skandala u vezi krivotvorenja maslinovog ulja u Italiji, o mogućim sličnim krivotvorenjima maslinovog ulja u Hrvatskoj te mjerama zaštite kroz provjeru autentičnosti maslinovog ulja u specijaliziranim laboratorijima razgovarali smo s Oliverom Koprivnjak, izvanrednom profesoricom na Medicinskom fakultetu u Rijeci i predsjednicom Udruge senzornih analitičara maslinovog ulja u Istri, sa sjedištem u Bujama.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 40
Obitelj Činić otovorila kušaonicu maslinovog ulja u Krasici

Nino Čnić - Kušaonica maslinovog uljaNedavno je, za trajanja 11. smotre ekstra djevičanskog maslinovog ulja Oleum Olivarum, svečano otvorena prva sala za degustaciju ulja na području Grada Buja, ona obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Činić iz Krasice. Kruna je to dugogodišnjeg marljivog rada i sinergije interesa supružnika Nina i Nevije.

cijeli članak
 Komentari (1)

glasova 5
Proizvedeno 65.159 litara maslinovog ulja

U Poljoprivrednoj zadruzi Cres završena je ovosezonska prerada maslina. Od 18. listopada, kada se počelo s preradom, ukupno je prerađeno 385.335 kilograma maslinova ploda, od čega je dobiveno 59.834 kilograma, odnosno 65.159 litara maslinovog ulja.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 3
Blato 1902 - Počela isplata ulja

Poduzeće Blato 1902. d.d. počelo je s isplatom otkupljenog maslinova ulja iz prošlogodišnje prerade.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 21
Osnivam zadrugu za spas maslinara

INTERVJU SRĐAN MLADINIĆ - Splitski poduzetnik, vlasnik prehrambene tvrtke SMS, o protestima konkurencije koje je izazvao njegov laboratorij za ispitivanje kakvoće maslinova ulja, o nuždi uvoza ulja, povratku SMS-ovih proizvoda na Konzumove police i naporima koje ulaže u osnivanje zadruge maslinara

cijeli članak
 Komentari (3)
Stranica 2 od 7Prva   Prethodna   1  [2]  3  4  5  6  7  Sljedeća   Posljednja   
Ispis  

Arhiva

25. studeni 2015
Uvjeti uporabe
Izjava o privatnosti