Registrirajte se Prijava

Novosti

Svi članci   RSS

Stranica 1 od 3Prva   Prethodna   [1]  2  3  Sljedeća   Posljednja   

glasova 12
Satelitski nadzor hrvatskih maslinika metodom multispektralnog snimanja

U petak, 18. prosinca 2009. od 14 - 17 sati u Institutu  “Ruđer Bošković”, predavaona III. krila održat će se predavanje na temu Satelitski nadzor hrvatskih maslinika metodom multispektralnog snimanja.

cijeli članak
 Komentari (10)

glasova 3
Vodič - Stazama maslinovog ulja

NOVIGRAD - U sjedištu Zajednice Talijana predstavljena je preksinoć svojevrsna fotomonografija u kojoj je autor, talijanski fotograf Umberto Pellizon, na crno-bijelim fotografijama predstavio 50-ak uzgajivača maslina i proizvođača maslinovog ulja iz hrvatskog, talijanskog i slovenskog djela Istre. Publikacija pod nazivom Oleum Histriae stoga je i predstavljena kao prva transgranična knjiga.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 5
Maslina koja život znači

PREKO - U organizaciji POU-a Doma na žalu i Poljoprivredne zadruge Drobnica u Preku traje manifestacija Maslina koja život znači. Manifestacijom je obuhvaćen niz događanja kojima je zajednička tema - maslina, a otvorena je 1. travnja i traje do 17. svibnja. U petak 3. travnja u Domu na Žalu je otvorena izložba Cvijetnica Dječjeg vrtića Lastavica u Preku. Riječ je o likovnim radovima s motivima maslina i cvijeća izrađenima u tehnici tempere, kolaža, akrilne tempere, olovke i u krep papiru.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 20
Vodič za poznavanje i kušanje djevičanskih maslinovih ulja

Olea Zadar - Vodič U veljači 2009. Udruga senzorskih analitičara, prva strukovna organizacija ocjenjivača maslinovih ulja s područja Zadarske županije, OLEA Zadar izdala je Vodič za poznavanje i kušanje djevičanskih maslinovih ulja. Poticaj za izdavanje ovog vodiča bilo je neformalno pa i formalno druženje naših članova s maslinarima i uljarima Županije tijekom susreta, predavanja i savjetovanja. Scenarij uvijek isti. Nakon predavanja pristupali bi nam i maslinari i uljari i pitali za kratke priručnike i brošure koji sadrže osnovne, važne informacije kako dobiti i sačuvati djevičansko maslinovo ulja visoke kvalitete.

cijeli članak
 Komentari (4)

glasova 7
Spravio marmeladu i tortu od maslina

Da je maslina neiscrpan izvor inspiracije potvrđuje i najnoviji proizvod od njezina ploda. Antun Tonko Ostojić, maslinar iz Povija na Braču, prvi put u povijesti je kreirao slatko, i to - marmeladu od zelenih maslina! Njegovu delikatesu iz male kućne radionice supervizirao je poznati granski stručnjak i kušač ulja Mirko Gugić, kojega je marmelada oduševila. Nakon potrebnih analiza zdravstvene ispravnosti i kakvoće, zeleni žitki namaz je uskoro dobio i službenu potvrdu gastronomske izvrsnosti Zlatnu plaketu na natjecanju Maslina održanom nedavno u Splitu, kojemu je nazočio i predsjednik Stipe Mesić.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 13
Sveti Nikola zaštitnik maslinara

Nekad su ratari i zanatlije imali svece zaštitnike koji su ih nadahnjivali u poštenom radu. Iznad svega su im bili uzdanica u opasnostima. U Istri je trenutno maslinarstvo u velikom porastu. Koji je svetac zaštitnik maslinara? To je jedan od najpopularnijih svetaca, sv. Nikola. Popularnost je sv. Nikole zasvjedočena i time što ga ljudi zazivaju i smatraju zaštitnikom u 24 djelatnosti. Tako i maslinari.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 27
Don Mario Zelanović - duhovna skrb o ljudima i maslinama

Otok Hvar je poznat i po don Mariju Zelanoviću, župniku najstarije župe na otoku, Dolu sa 450 stanovnika i crkvom Sv. Mihovila Arkanđela i susjednom župom Svirče s 500 stanovnika. Don Marijo je i pomoćni župnik u Svetoj Nedjelji (160 stanovnika). U svojoj sakristiji posjeduje desetak zlatnih i srebrnih medalja osvojenih na brojnim međunarodnim natjecanjima za proizvodnju djevičanskog maslinovog ulja ekstra kakvoće, te za kojega se slobodno može kazati da je jedan od najuspješnijih maslinara- crkvenih biznismena koji se bavi proizvodnjom ekološko čistim maslinovim uljem, bez uporabe pesticida i bilo kojih drugih dodatnih kemijskih preparata, već isključivo onakvim kakvog ga je priroda dala.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 13
Maslinarstvo - Biznis i ljubav idu zajedno

Ante Duvnjak - Centar maslinova ulja - Sv. IvanPrije točno 15 godina vodički poduzetnik, građevinski inženjer Ante Duvnjak preuzeo je GP Vodice i postao većinski vlasnik tvrtke Vodice, registrirane za građenje, inženjering, trgovinu i usluge. Bila bi to sasvim obična, doduše uspješna, tvrtka da ne investira u još jednu djelatnost, posve netipičnu za građevinska poduzeća - u preradu i proizvodnju maslinovog ulja.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 49
Centar maslinova ulja Sv. Ivan – Vodice

CENTAR MASLINOVA ULJA

SV. IVAN – VODICE - HRVATSKA

 

Uljara nagrađena za najveći broj zlatnih medaljaOčito je da Ante Duvnjak, uspješni poduzetnik iz Vodica, nije slučajno odabrao ime za jedan od najsuvreminijih objekata takvog tipa u Hrvatskoj. Ako je suditi po njegovoj viziji i konceptu, uistinu će sve prirodno gravitirati u taj Centar koji će novim tehnologijama, edukacijom, stručnošću i nadasve profesionalnim pristupom privlačiti ne samo maslinare već i potrošače, kako domaće tako i inozemne, koji će na jednom mjestu moći vidjeti, kušati, educirati se i družiti, sve u cilju podizanja kulture maslinovog ulja na jednu novu razinu koju Dalamcija definitivno treba i zaslužuje, jer poznato je da najbolje pretpostavke za postizanje najvećeg kvaliteta - ultra extra upravo ima hrvatsko priobalje (autohtone sorte, sastav tla, mikro klima, broj sunčanih dana, kao i niz drugih prednosti u odnosu na sve ostale zemlje Sredozemlja, a to znači i svijeta, što i same te zemlje znaju i priznaju).

 Centar maslinova ulja - Sv. Ivan
cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 8
Muzej i suvremena uljara pod istim krovom

Kad se u gradiću Balama, između Rovinja i Pule, povede razgovor o maslinarstvu i Emanuel Grubić - Valeovinogradarstvu, najstariji će vam Baljani s nostalgijom reći kako se nekada sve do mora, udaljena pet-šest kilometara, moglo stići s masline na maslinu, ne dodirujući zemlju. Da ima istine u toj priči svjedoče stoljetna stabla maslina i zapušteni maslinici, kojih su se stanovnici sjetili posljednjih desetak godina i počeli ih obnavljati. Najmlađi je, ali sigurno i najveći entuzijast medu njima 29-godišnji Emanuel Grubić koji je ne samo oživio stari obiteljski maslinik nego zasadio i novi i obnovio nekadašnju baljansku uljaru.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 1
Riječki studenti učinit će krčko maslinarstvo prepoznatljivim

Jučer su u krčkoj galeriji-lapidariju »Volsonis« predsjednik maslinarske udruge »Drobnica« Ive Žgaljić i dekan Akademije primijenjenih umjetnosti Svečilišta u Rijeci prof. Goran Štimac stavili potpise na ugovor o suradnji spomenutih dviju institucija zahvaljujući kojemu bi krčko maslinarstvo uskoro moglo dobiti neke sasvim nove, vrlo zanimljive vizualne adute.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 38
CROPAK 2008 - Ivici Vlatkoviću za prototip ambalaže

Fortica - prva nagrada CROPAK-a u kategoriji prototipova Nakon nagrade na "Maslini 2008 - Split" Ivica Vlatković je sa svojom "Forticom" otišao po još jednu potvrdu, ovaj puta najviše struke koja se okuplja svake godine na manifestaciji CROPAK gdje je u konkurenciji najvećih hrvatskih korporacija za koje rade prestižni dizajnerski studiji uvjerljivo osvojio glavnu nagradu za prototip ambalaže za maslinovo ulje .

cijeli članak
 Komentari (6)

glasova 5
San Gurmano – novo istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje

San Gurmano je novi brand istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kvalitete, koje proizvodi MIH d.o.o. iz Poreča, tvrtka u vlasništvu Istarske županije. Ovo je prvi primjer da županijska tvrtka organizira otkup plodova maslina, pokreće vlastitu proizvodnju maslinovog ulja te razvija novi brand maslinovog ulja. Već prve godine proizvedeno je 7.000 litara maslinovog ulja koje će se plasirati na hrvatsko tržište.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 10
Masline povezuju zemlje Mediterana

Na mjestu gdje se svake godine odvija popularni sajam Oleum Olivarum, u prostorijama Zajednice Talijana, jučer je u sklopu obilježavanja Europskog tjedna u Istarskoj županiji održan susret s partnerima iz INTERREG III B MEDOCC projekta »Knoleum« s temom detaljne razrade načina valorizacije pejzaža maslinarskih krajeva.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 6
Dalmatinska paella

Ministar kuharSMS, prehrambena industrija iz Splita, i ove je godine već tradicionalno glavni sponzor 'Fešte o spize i pića' koja je danas u čast Sv. Duje, zaštitnika Grada Splita, održana na splitskoj „Peškariji“. Ako imate gladne ukućane i 60 litara maslinovog ulja pri ruci donosimo vam i recept za dalmatinsku paellu.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 4
Kako postati maslinar

Maslinari zainteresirani za program osposobljavanja koje Pučko otvoreno učilište »Augustin Vivoda« Buzet organizira u suradnji s pulskim Otvorenim učilištem »Diopter« mogu se prijaviti do 21. travnja.

cijeli članak
 Komentari (2)

glasova 5
Diplomirani maslinari

Na Noćnjaku, u Primoštenu, ove godine su po prvi puta dodijeljene diplome grupi polaznika edukacije za obavljanje poslova maslinara. POU Libar koji provodi školovanje već je zaprimio nove prijave za taj atraktivni program osposobljavanja.

 Davorin Pamić, Angela Krasić, Joško Niskota

 

 

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 40
Obitelj Činić otovorila kušaonicu maslinovog ulja u Krasici

Nino Čnić - Kušaonica maslinovog uljaNedavno je, za trajanja 11. smotre ekstra djevičanskog maslinovog ulja Oleum Olivarum, svečano otvorena prva sala za degustaciju ulja na području Grada Buja, ona obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Činić iz Krasice. Kruna je to dugogodišnjeg marljivog rada i sinergije interesa supružnika Nina i Nevije.

cijeli članak
 Komentari (1)

glasova 3
Jagode i čokoloda s maslinovim uljem

Efektna prezentacija osam sortnih i jednog blenda maslinova ulja obitelji Belić, poznatih istarskih uljara koji su u samo pet godina (koliko je prošlo od kada su kupili svoj prvi maslinik) prešli među vodeće i prepoznatljive hrvatske uljare, pokazala je kako vrhunskom ulju treba pristupiti jednako kao i vinu, jer se, poput raznovrsnih sorti vina, svako ulje drukčije sljubljuje s različitim okusima hrane.

cijeli članak
 Komentari (0)

glasova 19
Lunske masline - koliko su stare?

Šezdesetih je godina 20. st. počelo mjerenje izotopom C 14, a ta je metoda, inače primjenjivija na fosilima, vjerojatno rabljena na Brijunima i u Kaštelima. Metoda s radioaktivnim ugljikom ovisi o pravilnu uzimanju uzorka, oscilira +/- 50 godina.

cijeli članak
 Komentari (0)
Stranica 1 od 3Prva   Prethodna   [1]  2  3  Sljedeća   Posljednja   
Ispis  

Arhiva

30. studeni 2015
Uvjeti uporabe
Izjava o privatnosti